In het kort: Juventus loopt uit in Italië, Marseille houdt druk op Lyon

18-01-2015 23:50
2

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Juventus profiteert van misstap Roma
Juventus heeft in de Serie A de voorsprong ten opzichte van AS Roma vergroot door een mooie 4-0 overwinning op Hellas Verona. Juventus-trainer Massimiliano Allegri zag Roma zaterdag gelijkspelen bij Palermo en zat zondag rustig op de bank. De Oude Dame opende sterk en stond na zeven minuten al met 2-0 voor dankzij treffers van Paul Pogba en Carlos Tévez. Pas na 66 minuten werd die score uitgebreid door Roberto Pereyra. Tévez bepaalde de eindstand een kwartier voor tijd op 4-0.

Marseille volgt Lyon en wint
Olympique Marseille heeft met pijn en moeite een late zege geboekt op En Avant Guingamp. Daardoor blijven de zuid-Fransen in het spoor van koploper Olympique Lyon, dat zaterdag al met 2-0 won van RC Lens. Marseille had zondag wel een overwicht, maarwist pas in de laatste tien minuten tweemaal tot scoren te komen. Mario Lemina en André-Pierre Gignac tekenden voor de twee treffers. Claudio Beauvue verzilverde in blessuretijd nog wel een strafschop voor Guingamp. Marseille volgt Lyon door de zege op één punt. Het Paris Saint-Germain van Zlatan Ibrahimovic won ook en volgt op vier punten van koploper Lyon.

Kaapverdië speelt zonder Eredivisionisten gelijk
Tunesië en Kaapverdië hebben zondag met 1-1 gelijkgespeeld in het toernooi om de Afrika Cup in Equatoriaal-Guinea. Beide landen speelden hun eerste groepsduel. De twee spelers uit de Eredivisie die voor Kaapverdië uitkomen, kregen geen speelminuten. Jeffry Fortes van FC Dordrecht en Toni Varela van Excelsior bleven op de bank bij het duel, dat werd afgewerkt in Ebebiyin. Tunesië, met de Belg Georges Leekens als bondscoach, opende de score in de zeventigste minuut via Mohamed Ali Moncer, Héldon maakte een kleine tien minuten later via een strafschop gelijk voor Kaapverdië. (ANP)

Afellay weer basisklant
Ibrahim Afellay keerde onder de nieuwe Portugese Olympiakos-trainer Vitor Pereira terug in de basis. Hij speelde uiteindelijk 64 minuten mee tegen Panaitolikos (2-0). Na de wissel van Afellay scoorde Olympiakos tweemaal, via Matthieu Dossevi en Giannis Maniatis. De zege, de derde op rij voor Olympiakos zorgt ervoor dat de ploeg van Afellay twee punten voorsprong houdt op PAOK Saloniki, waarvoor Hedwiges Maduro speelt. Hij maakte een uur vol tegen Platanias (1-0).

Ola John laat voeten spreken
Ola John heeft een prima prestatie neergezet in dienst van Benfica. De aanvaller, aanvankelijk op de bank, mocht na een kwartier invallen. En drie minuten na zijn entree leverde hij de assist voor de openingstreffer van Eduardo Salvio. Vlak na rust maakte John zelf de 0-2. In het restant van de wedstrijd verzorgden Salvio en Lima de 3-0 en 4-0 voor Benfica, dat afrekende met CS Marítimo.

Atletíco pakt drie punten
Atlético Madrid heeft zondag in de Primera División met 2-0 gewonnen van Granada. De titelverdediger had in Mario Mandzukic en Raúl Garcia de doelpuntenmakers. Eerstgenoemde Kroaat mikte in de 34e minuut raak vanaf de strafschopstip. Garcia maakte tegen de hekkensluiter pas in de slotminuten aan alle onzekerheid een einde.

Atlético-coach Diego Simeone had voorin ditmaal gekozen voor het koppel Mandzukic - Fernando Torres en Antoine Griezmann op de bank gelaten. De Franse international kwam Torres, donderdag nog de held bij het bekersucces tegen Real Madrid, na een uur aflossen. Atlético heeft vier punten achterstand op koploper Real Madrid, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Saint-Etienne laat tweede plek liggen
Saint-Étienne heeft zondag nagelaten de tweede plek in de Franse Ligue 1 in te nemen. De ploeg van Ricky van Wolfswinkel speelde doelpuntloos gelijk bij Rennes. Saint-Étienne blijft daardoor voorlopig steken op de vierde plaats, met veertig punten na 21 wedstrijden. Van Wolfswinkel begon op de bank tegen de middenmoter. De Nederlandse spits kwam halverwege de tweede helft in het veld.

Gyan kampt met malaria
Ghana maakt zich zorgen over Asamoah Gyan, de aanvoerder van de nationale voetbalploeg. De aanvaller zou volgens de Ghanese voetbalbond een lichte vorm van malaria hebben en trainde de afgelopen dagen niet mee met de selectie die zich voorbereidt op het duel van maandag in de Afrika Cup tegen Senegal.

Gyan bracht de nacht van zaterdag op zondag door in een ziekenhuis in Mongomo. De ziekte is in een vroeg stadium ontdekt en de medicatie slaat aan, liet de voetbalbond van het Afrikaanse land weten. Vorige week schrapte bondscoach Avram Grant nog een oefenduel tegen het Duitse Freiburg omdat Gyan tijdens een training geblesseerd was geraakt. De Israëliër wilde daarmee voorkomen dat er blessuregevallen zouden bijkomen.

West Ham wint weer eens
Na vier competitieduels zonder zege heeft West Ham United eindelijk weer een overwinning geboekt in de Premier League. De ploeg van manager Sam Allardyce versloeg op eigen veld Hull City met duidelijke cijfers: 3-0. Andy Carroll, Morgan Amalfitano en Stewart Downing maakten de doelpunten voor de Londenaren die de zevende positie bezetten op de ranglijst. Hull staat onder de degradatiestreep.

Probleemloze zege Anderlecht
Anderlecht heeft zondag zonder al te veel problemen Lierse SK met 3-0 verslagen. De ploeg uit Brussel leidde bij rust al met 2-0 dankzij doelpunten van Youri Tielemans vanaf de strafschopstip en Leander Dendoncker. Osval Alvarez bracht tien minuten voor tijd de eindstand op het bord. Lierse, met oud-Willem II'er Arjan Swinkels centraal achterin, speelde vanaf de 36e minuut met tien man. Middenvelder Brice Ntambwe moest na een forse tackle met rood naar de kant. Anderlecht heeft twee punten achterstand op Club Brugge dat vrijdag niet verder kwam dan een 1-1-gelijkspel tegen KV Mechelen.

Groningen haalt keeper terug
FC Groningen haalt Stefan van der Lei terug naar Euroborg. Dat meldt RTV Noord. De 21-jarige doelman werd door de Eredvisie-club verhuurd aan FC Emmen, maar kwam bij de Jupiler League-club niet aan spelen toe. Trainer Joop Gall geeft in Drenthe de voorkeur aan Marko Meerits. "Als ik dit van tevoren had geweten, was ik naar een andere club gegaan", liet de Groningen-doelman al eens weten. In de ogen van FC Groningen heeft de ontwikkeling van Van der Lei meer baat bij het spelen in Jong FC Groningen.

PSG klopt Evian
Paris Saint-Germain heeft de achterstand op de verrassende koploper Olympique Lyon op vier punten kunnen houden. De ploeg uit de Franse hoofdstad liep in de slotfase weg bij Évian dat na 63 minuten op gelijke hoogte (2-2) was gekomen na een eigen doelpunt van Gregory van der Wiel. Javier Pastore en Edinson Cavani brachten de eindstand op 4-2. Lyon won zaterdag al met 2-0 bij Lens. De gasten namen in het Parc des Princes in de veertiende minuut verrassend de leiding via Cédric Barbosa. David Luiz en Marco Verratti bezorgden PSG nog voor rust een voorsprong.

Tien PSV-fans gearresteerd
Rondom het Eredivisie-duel tussen Vitesse en PSV zijn tien fans van de club uit Eindhoven opgepakt. Dat meldt Omroep Gelderland. De politie heeft de supporters, tussen de 17 en 40 jaar, gearresteerd na een vechtpartij op de Oosttribune van het Gelredome. Die tribune is alleen bestemd voor fans van Vitesse. Na de treffer van PSV wisten zij de aandacht op zich gericht door te juichen. Nadat stewards de PSV-fans aanspraken ontstond er een vechtpartij. De ME greep uiteindelijk in en sloeg de fans in de boeien.

Higuain beslissend
Napoli heeft zondag een belangrijke zege in de Serie A geboekt. De ploeg van trainer Rafael Benítez won op bezoek bij Lazio met 1-0. Gonzalo Higuaín tekende voor het doelpunt. De Argentijn schoot na achttien minuten fraai raak, op aangeven van Dries Mertens. Jonathan de Guzman had een basisplaats bij Napoli en werd in de slotfase vervangen.

Bij Lazio ontbraken de Nederlanders Stefan de Vrij en Edson Braafheid. De beide verdedigers zijn nog geblesseerd. Dankzij de overwinning passeert Napoli Lazio op de ranglijst. Napoli heeft 33 punten na 19 wedstrijden, goed voor de derde plaats. Lazio staat een plek lager met twee punten minder. Sampdoria kan zondag ook op 33 punten komen, maar dan moet er wel worden gewonnen bij Parma.