De Tien: Nederlandse toptalenten die teleur hebben gesteld

De Tien: Nederlandse toptalenten die teleur hebben gesteld

22-01-2015 10:10
1

Woensdag hadden we het al over buitenlandse 'wonderkinderen', hoog tijd dus voor de Nederlandse talenten die het niet hebben gered. Of in ieder geval: waar meer van was verwacht. Vandaag een overzicht van tien Nederlandse (mega)talenten die lang niet het maximale uit hun carrière hebben gehaald.

Peter Hoekstra (41)
Peter Hoekstra was een voetballer die door blessures werd gehinderd in zijn carrière. De talentvolle linksbuiten speelde in de jeugd bij PSV en maakte in 1996 de pikante overstap naar Ajax. Veel verder kwam Hoekstra niet. In 2004 speelde de geboren Assenaar zijn laatste wedstrijden, voor Stoke City.

Dennis Schulp (37)
In de jeugd van Ajax werd Dennis Schulp, wegens zijn balgevoel en sierlijke spel, gezien als de beoogde opvolger van Dennis Bergkamp. Toch zagen de Amsterdammers het niet zitten in Schulp en kwam hij terecht bij onder andere FC Voldendam, Willem II, NEC en De Graafschap. Gedurden zijn gehele carrière werd Schulp beschouwd als 'eeuwig talent'.

Brutil Hosé (35)
Een ander Ajax-talent was Brutil Hosé. Eind jaren negentig werd Hosé gezien als de nieuwe Patrick Kluivert, een goalgetter. Hosé hield er echter een verkeerde levensstijl op na en had, volgens de kenners, onvoldoende discipline om de top te bereiken.

Ruud Knol (33)
Ruud Knol gold ooit als een groot talent, een geweldige centrale verdediger. Knol speelde onder meer voor Vitesse, PAOK Saloniki, Sparta Rotterdam en werd in 2001 opgeroepen voor het Nederlands elftal. Door knieblessures heeft Knol echter nooit het maximale uit zijn carrière kunnen halen.

Jordi Hoogstrate (31)
De verwachtingen waren hooggespannen bij FC Groningen-talent Jordi Hoogstrate. Hoogstrate werd na een goed seizoen bij Groningen direct vastgelegd door PSV, daar waar de Eindhovenaren in hem de nieuwe Mark van Bommel zagen. Het jonge talent kreeg echter te kampen met verrekte kniebanden, die hem ervan weerhielden om de top te bereiken.

Collins John (29)
Collins John stond te boek als groot talent bij FC Twente. Op jonge leeftijd verkaste de aanvaller naar Fulham, waar hij helaas niet wist te slagen. Na zijn periode bij Fulham raakte de carrière van John in het slop en speelde hij enkel nog voor lager geklasseerde clubs. Momenteel zit John zonder club.

Quincy Owusu-Abeyie (28)
Ook Quincy Owusu-Abeyie is een talent die al snel van het podium verdween. De Ghanese aanvaller blonk uit tijdens het WK met Jong Oranje in 2005, maar raakte in de vergetelheid bij clubs als Spartak Moskou en Al-Sadd. Dit terwijl Owusu bekend stond als een 'sprintwonder' met een geweldige passeerbeweging.

Royston Drenthe (27)
Voor zijn overstap naar Real Madrid (ja, dat heeft hij wél bereikt!), was Royston Drenthe een van de grootste talenten op de Nederlandse velden. Net als Hosé miste ook Drenthe echter de discipline om uit te groeien tot topvoetballer. De oud-Feyenoorder belandde na Madrid onder andere bij Everton. 

Vincent van den Berg (26)
Vincent van den Berg maakte naam in de jeugd bij sc Heerenveen. Het talent stond al snel in de belangstelling van Aston Villa en Borussia Dortmund, maar koos, omdat Heerenveen hem geen jeugdcontract aanbood, uiteindelijk voor Arsenal. Een verrekte knieband en de ziekte van Pfeiffer gooiden echter roet in het eten voor de eens zo talentvolle aanvaller.

Jordy Brouwer (26)
Jordy Brouwer speelde in de A1 van Ajax en maakte al op jonge leeftijd de overstap naar Liverpool. Bij Liverpool wist Brouwer echter nooit door te breken. Na een verhuurperiode aan RKC en ADO Den Haag, wat op niets uitliep, werd de aanvaller in 2013 gearresteerd wegens hennepbezit. Brouwer speelt nu bij DHC Delft.