De Tien: spectaculairste Eredivisie-wedstrijden van het seizoen 14/15

20-05-2015 10:10
4

Volgens Opta is de Eredivisie dit seizoen een van de sensationeelste competities van Europa. Gemiddeld vallen er meer dan drie doelpunten per wedstrijd. Maar wat waren de tien spectaculairste wedstrijden van het seizoen?

10. Ajax – FC Twente 4-2 (15/02/15)
Dit was de wedstrijd waarin Ricardo Kishna eindelijk weer eens tot bloei kwam. FC Twente deed een uur lang goed mee, totdat de jonge Kishna met twee goals de Amsterdammers aan drie punten hielp.

9. SC Heerenveen – SC Cambuur 2-2 (19/10/14)
SC Heerenveen zat binnen tien seconden op rozen in de beladen Friese derby toen de ploeg de snelste strafschop in de Eredivisie meekreeg. Heerenveen maakte ook een tweede treffer, maar Cambuur knokte zich terug tot 2-2. Heerenveen was er zo van geschrokken dat het vervolgens twee maanden geen wedstrijd meer won.

8. SC Heerenveen – PSV 1-0 (28/09/14)
Heerenveen speelde na de rode kaart van Stefano Marzo liefst veertig minuten lang met een man minder waarin de Friezen dapper weerstand boden. Toen Joshua Brenet halverwege de tweede helft ook van het veld werd gestuurd, sloeg de ploeg van Dwight Lodeweges toe. Met een geplaatste bal in de bovenhoek zorgde Daley Sinkgraven voor een daverende stunt.

7. Feyenoord – Vitesse 1-4 (11/05/15)
Het verwijt dat Vitesse dit seizoen vaak kreeg was dat de ploeg goed spel maar weinig omzette in goals. Daar had Vitesse in De Kuip weinig last van toen Kenneth Vermeer liefst vier keer werd gepasseerd. Kazim zorgde ook na afloop nog voor vuurwerk.

6. SC Heerenveen – AZ 5-2 (11/04/15)
In de eerste helft leek er nog weinig aan de hand in het Abe Lenstra Stadion, maar na rust capituleerde AZ op spectaculaire wijze. Er vielen maar liefst vijf doelpunten in het laatste half uur, waarvan vier voor de Friezen.

5. AZ – PSV 2-4 (13/02/15)
PSV zat in een flow van negen overwinningen op rij en daar leek tegen AZ geen verandering in te komen. Binnen tien minuten stond het 0-2 voor de Eindhovenaren. Echter toonde AZ veerkracht en kwam vlak na rust op gelijke hoogte. PSV zette een tandje bij en besliste de wedstrijd binnen twee minuten.

4. Heracles Almelo – NAC Breda 6-1 (04/10/14)
Het was de achtste wedstrijd van het seizoen en Heracles had nog geen punt gepakt in de Eredivisie. Daar maakte de ploeg overtuigend een einde aan, thuis tegen NAC. Zes verschillende spelers maakten de zes goals voor de Almeloërs.

3. FC Utrecht – AZ 6-2 (08/03/15)
Dat AZ in korte periodes veel doelpunten kan weggeven zagen we al eerder in deze De Tien. In Utrecht deden de Alkmaarders exact hetzelfde, tot twee keer toe. Na een kwartier stond Utrecht al 3-0 voor en in de slotfase mochten de Domstedelingen van de Alkmaarders nog wat extra glans geven aan hun overwinning.

2. NAC Breda – FC Groningen 4-5 (17/05/15)
De ploeg uit Breda maakt een rampjaar mee, zowel buiten als op het veld. Dat werd nog maar eens bevestigd in de slotronde van de Eredivisie. NAC kon zich keer op keer terugvechten van een achterstand, totdat Danny Hoesen in de slotfase de genadeklap uitdeelde.

1. PSV – Feyenoord 4-3 (17/12/14)
Na een hattrick van Luuk de Jong leek PSV het sterke Feyenoord op de knieën te hebben gekregen, maar vlak voor tijd kopte Colin Kazim-Richards de gelijkmaker binnen. Bizar genoeg was dat niet het laatste wapenfeit: diep in blessuretijd tikte Memphis Depay de winnende binnen. Een ongekende vreugde-explosie volgde.