De Tien: spelers waar veel te veel geld voor is neergelegd

De Tien: spelers waar veel te veel geld voor is neergelegd

07-07-2015 10:10
5

Niemand heeft de intentie om te veel te betalen voor een speler, maar veel clubs doen het uiteindelijk wel. Onderhandelen op de transfermarkt om een goede prijs af te dwingen is erg lastig. Het kan altijd voorkomen dat een aankoop niet uitpakt zoals je had gehoopt, daar gaat deze De Tien ook niet over. Onderstaand volgen tien spelers waarvan niemand op voorhand snapte dat er zoveel voor werd betaald.

10. Stewart Downing, €22,8 miljoen
Downing kwam van Aston Villa naar Liverpool in de zomer van 2011, toen The Reds meer dan twintig miljoen euro voor hem over hadden. Downing is een prima voetballer in de Premier League, maar hij was bij lange na niet dat bedrag waard. 

9. Ryan Babel, €17,25 miljoen
Ajax-fans konden hun ogen niet geloven toen ze lazen dat Liverpool maar liefst 17,25 miljoen euro over had voor hun jeugdproduct. Babel had in de voorgaande jaren indruk gemaakt met zijn heupschot, maar ze hadden nooit durven dromen van zo'n megabedrag.

8. Hulk, €55 miljoen
De 28-jarige Braziliaanse spits was een gewilde speler voor veel grote ploegen uit topcompetities in 2012. In plaats daarvan besloot hij te kiezen voor de Russische competitie. Misschien dat de enorme transfersom die FC Porto vroeg de belangrijkste reden is geweest dat Hulk bij Zenit Sint-Petersburg terecht kwam.

7. Luke Shaw, €37,5 miljoen
Er is nog nooit zoveel betaald voor een tiener als er betaald is voor Shaw. Afgelopen zomer legde Manchester United ruim 37 miljoen euro neer bij Southampton voor de toen achttienjarige Engelsman. Dat de linksback talent heeft is duidelijk, maar is hij echt dat bedrag waard?

6. Miralem Sulejmani, €16,25 miljoen
Geen enkele Nederlandse club betaalde meer voor een speler dan Ajax uitgaf om Sulejmani binnen te halen. De Serviër had er destijds slechts één seizoen opzitten in de Eredivisie met sc Heerenveen. Een prima seizoen weliswaar, maar om een recordbedrag neer te leggen was op voorhand al niet te begrijpen.

5. Marouane Fellaini, €32,4 miljoen
Afgelopen seizoen lukte het Louis van Gaal om van Fellaini een nuttige speler te maken. De Belg zorgde als 'targetman' voor problemen bij menig tegenstander. Echter was het toch opmerkelijk te noemen toen de houterige speler voor meer dan dertig miljoen euro werd overgenomen van Everton.

4. Dmytro Chygrynskiy, €25 miljoen
Veel onbegrijpbare aankopen heeft FC Barcelona niet gedaan, maar de aankoop van deze Oekraïense verdediger was niet heel verstandig te noemen. Barcelona gaf €25 miljoen uit voor Chygrynskiy, een jaar later werd hij weer teruggestuurd naar Shakhtar Donetsk met een verlies van €10 miljoen.

3. Bebé, €8,8 miljoen
Er waren maar weinig mensen in de voetbalwereld die van Bebé hadden gehoord toen hij in 2010 voor een kleine tien miljoen euro overkwam van Vitória Guimarães. Dat is ook niet zo gek want hij begon zijn voetbalcarrière een jaar eerder, nadat hij was opgegroeid in een daklozencentrum.

2. Andy Carroll, €41 miljoen
De derde Liverpool-aankoop in dit lijstje. Op dezelfde dag dat Liverpool zestig miljoen euro kreeg voor Fernando Torres, gaven The Reds daarvan 41 miljoen euro aan Newcastle United voor Carroll. Fans moesten zich even achter de oren krabben. Was Carroll meer dan veertig miljoen waard? Absoluut niet. Een paar jaar later verkocht Liverpool hem door met een verlies van 25 miljoen euro.

1. David Luiz, €50 miljoen
Paris Saint-Germain probeert al jaren het topje van de voetbalberg te bereiken en schroomt niet om met miljoenen te smijten om dat doel te bereiken. Vorig jaar kocht de Parijse club Luiz van Chelsea voor een onvoorstelbare vijftig miljoen euro. Na de WK-wedstrijd tegen Duitsland, die met 7-1 verloren ging, veranderden weinig mensen van mening over de transfersom.