De negen Nederlanders die Wijnaldum voor gingen bij 'Nieuwkasteel'

De negen Nederlanders die Wijnaldum voor gingen bij 'Nieuwkasteel'

11-07-2015 12:00
4

Newcastle United heeft Georgino Wijnaldum te pakken. Met vijf Nederlanders in de gelederen kan de club zich met recht 'Nieuwkasteel' noemen. Toch hebben Nederlanders geen rijke historie in Newcastle. Voor Wijnaldum hebben in totaal negen Nederlanders het zwart/wit gestreepte shirt gedragen. Dit zijn ze op alfabetische volgorde.

Patrick van Aanholt (2010)
Van Aanholt was zestien jaar toen Chelsea hem wegplukte bij PSV. Meer dan een handvol wedstrijden speelde hij niet voor de Londenaren. Zijn periode daar werd vooral gekenmerkt door uitleenbeurten, maar liefst vijf keer werd de Bosschenaar ergens gestald. Eén van die clubs was Newcastle, waar hij een maand speelde en daarin zeven keer in actie kwam. Inmiddels staat Van Aanholt, die we ook kennen van Vitesse, onder contract bij Sunderland, de grote rivaal van Newcastle.

Vurnon Anita (2012 – nu)
De middenvelder vloog drie jaar geleden de Noordzee over om bij Newcastle te gaan voetballen. Het verblijf van de ex-Ajacied in de Premier League is zeker geen onverdeeld succes gebleken. Na een moeizame start, was Anita een van de dragende spelers in zijn tweede seizoen. Echter was hij vorig seizoen regelmatig aangewezen op een plek op de bank.



Luuk de Jong (2014)
De Jong kwam niet echt aan de bak bij Borussia Mönchengladbach en werd daarom in het seizoen 2013/14 een half jaar uitgeleend aan de Magpies. Speeltijd kreeg hij volop in Engeland, maar De Jong wist geen indruk te maken. Newcastle verloor het merendeel van de wedstrijden en de spits maakte geen enkel doelpunt.

Siem de Jong (2014 – nu)
Ook Luuk's broer Siem heeft het niet gemakkelijk gehad in Noordoost-Engeland. Na twee gespeelde wedstrijden liep de middenvelder een dijbeenblessure op en vervolgens keerden zijn longproblemen terug die hij al had in zijn periode bij Ajax. Gelukkig voor De Jong kon hij nog voor het einde van het seizoen zijn comeback maken en mocht hij zelfs tekenen voor zijn eerste doelpunt, tegen Swansea City.

Daryl Janmaat (2014 – nu)
Janmaat werd vorig jaar door Alan Pardew als derde Nederlander bij de selectie gehaald. Ondanks dat de Zuid-Hollander vrijwel alles speelde, zal hij een andere voorstelling gehad hebben van zijn seizoen op St. James' Park. Newcastle kende een dramatische tweede seizoenshelft, waarin de ploeg van de comfortabele middenmoot in degradatienood kwam.

John Karelse (1999 – 2003)
Trainer Ruud Gullit haalde Karelse in 1999 naar Newcastle United. De keeper werd daarmee de eerste Nederlandse speler bij de club. Zijn tijd daar was teleurstellend te noemen. Bij zijn debuut liet Karelse er vier door tegen Southampton en vervolgens kreeg hij maar weinig kansen. In oktober '99 speelde hij zijn derde en laatste wedstrijd in Engeland. Hij zat daarna nog ruim drie jaar op de tribune, voordat hij zijn carrière afsloot bij AGOVV.

Patrick Kluivert (2004 – 2005)
Kluivert mocht in 2004 vertrekken bij FC Barcelona en hij zag een nieuw buitenlands avontuur wel zitten. Aangezien Kluivert niet meer de topspits van weleer was, stonden de grote clubs ook niet meer in de rij voor hem. Newcastle pikte hem op en Kluivert speelde een prima seizoen. Zeker in de cupcompetities pikte hij zijn goals mee. Na een jaar had hij het gezien en keerde weer terug naar Spanje om bij Valencia te voetballen.

Tim Krul (2006 – nu)
Krul was pas zestien jaar oud toen Newcastle hem overnam van ADO Den Haag. Hij doorliep de beloftenteams en werd een paar keer uitgeleend, totdat Newcastle het tijd vond om Krul zijn kans te geven. In het seizoen 2010/11 was hij verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd met Steve Harper, die hij uiteindelijk won. Sindsdien is Krul niet weg te denken uit de basis.

Frank Wiafe (2006 – 2010)
Wiafe kwam samen met Krul als tiener vanuit Nederland naar Newcastle United, maar had lang niet hetzelfde succes als de keeper. Wiafe wist nooit door te breken in Engeland en in 2010 liet Newcastle hem transfervrij naar het Hongaarse Ferencváros vertrekken. De spits ging clubhoppen en kwam vorig seizoen terecht bij Achilles '29. Inmiddels is Wiafe weer transfervrij, nadat de Groesbekers zijn contract niet verlengden.