AZ is Nederlands lichtpuntje in donkere Europese tijden
Alkmaarders door naar volgende ronde EL

06-08-2015 20:50
39

AZ heeft ook het tweede duel met Istanbul Basaksehir tot een goede einde gebracht (1-2). De Alkmaarders zijn daardoor op overtuigende wijze door naar de play-offs van de Europa League.

AZ was vorige week al met 2-0 te sterk voor de Turken, waardoor de ploeg met een uitstekende uitgangspositie was afgereisd naar Istanbul. Trainer John van den Brom zag hoe zijn elftal ook vanavond uitstekend begon tegen Basaksehir. Na 21 minuten was het Markus Henriksen die uit een hoekschop van Dabney Dos Santos doel trof met een hard schot: 0-1. Vanaf dat moment was de echte spanning wel uit de wedstrijd, want Basaksehir zou nu vier keer moeten scoren om uitschakeling te voorkomen.

Toch kwamen de Turken vlak voor rust op gelijke hoogte. Nadat eerst nog de paal werd geraakt was het Doka die AZ-doelman Sergio Rochet met een hard afstandsschot kansloos liet: 1-1. Met die tussenstand zochten beide ploegen ook de kleedkamers op. Na rust ging Basaksehir naarstig op zoek naar meer treffers en een enkele keer slaagde de ploeg ook bijna in die missie. Zo werd twee keer de paal geraakt en moest Rochet een paar keer handelend optreden.

Een kwartier voor tijd ging de Turkse storm definitief liggen, toen Joris van Overeem aan alle onzekerheid een einde maakte. De middenvelder, die vorig seizoen nog op huurbasis uitkwam voor FC Dordrecht, was het eindstation van een fraaie aanval, waarin ook Dos Santos en Thom Haye hun aandeel hadden. Van Overeem bepaalde de eindstand op 1-2, waardoor AZ nu zeker is van een plaats in de play-offs van de Europa League.