Grote geld lonkt voor Eredivisie-spelers: Ze betalen net zoveel als Ajax

Grote geld lonkt voor Eredivisie-spelers: "Ze betalen net zoveel als Ajax"

18-08-2015 13:20
2

Niet Rusland of Qatar, maar Thailand lijkt het nieuwe beloofde land voor spelers die spelers aan het einde van hun carrière willen cashen. De focus ligt daarbij op Nederlanders, want men blijkt in Thailand bijzonder gecharmeerd van de Hollandse School.

Luciano Dompig is het laatste voorbeeld van een Nederlandse speler die naar Thailand verkast. De voormalig jeugdspeler van Ajax heeft een contract getekend bij TOT SC, dat uitkomt op het hoogste niveau. De middenvelder, die eerder voor onder meer FC Volendam, BV Veendam, Almere City en Cercle Brugge speelde, start woensdag al in de basis.

Wedden

Meer odds

Het is geen toeval dat de 28-jarige Dompig in de relatief onbekende Thaise Premier League belandt. Er ligt hem daar in de toekomst mogelijk veel geld te wachten. "Zij hebben daar enorme budgetten", vertelt Michael Versluis van Inspire Sports Management aan VoetbalPrimeur. "En de clubs kijken specifiek naar Nederland. Er wordt naar spelers van 27 à 28 jaar gezocht die in hun laatste jaren meer willen verdienen dan in Nederland mogelijk is."

"Salarissen gelijk aan Ajax"
Het gaat daarbij om voetballers uit zowel de Eredivisie als de Jupiler League. "Er is ongelooflijk veel geld in Thailand. De salarissen voor de topspelers liggen gelijk aan die bij Ajax. En ze zijn gecharmeerd van de Hollandse School, daar is Luciano het voorbeeld van”, vervolgt Versluis, die daarbij wel benadrukt dat Dompig zich nog zal moeten bewijzen.

"Het systeem werkt daar wat anders dan hier. De clubs zijn nog grotendeels afhankelijk van externe scouts. Zij willen spelers daarna dus eerst zelf aan het werk zien. Dompig heeft een contract getekend tot december, met een optie voor twee extra jaren. Hij zal zich moeten laten zien", aldus Versluis tegen deze site.

De Thaise competitie heeft een enorm bereik in eigen land – waar de bevolking het voetbal in de armen heeft gesloten – maar ook in de rest van Azië. Met zo'n 25 miljoen kijkers is er een enorm bereik en de potentie om zeer lucratieve sponsorcontracten af te sluiten. TOT SC, vernoemd naar de Thaise Vodafone, werd onlangs overgenomen door een Engelse investeringsmaatschappij, waardoor er ook daar veel geld beschikbaar is. De topclubs in Thailand werken nu met een begroting van zo'n 25 miljoen euro en dat bedrag zal de komende vijf jaar oplopen tot 50 miljoen euro.