Financiële tegenvaller voor PSV: club betaalt fors bedrag aan fiscale heffingen
PSV baalt van het feit dat het de afgelopen drie jaar maarliefst negen miljoen euro aan fiscale heffingen heeft moeten betalen. Het gaat hier om de crisisheffing en om belastingen bij zogeheten excessieve beloningen. PSV maakt zich zorgen om de concurrentiepositie, die door de belastingmaatregelen achteruitgaat.
"Het valt eigenlijk een beetje tegen. PSV heeft een nettowinst van drie miljoen euro geboekt. De transfer van Memphis Depay was ongeveer 31 miljoen euro, dat is pure winst. Als je dan ziet dat PSV 'maar' drie miljoen euro netto over heeft gehouden, valt dat op het eerste gezicht een beetje tegen", aldus Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad.
Oorzaak van het relatief magere financiële resultaat is onder andere te wijten aan de extra belastingen en premies die PSV moet betalen. "PSV heeft de kampioenspremies al meegenomen in de cijfers van 2014/2015. De inkomsten die daar tegenover staan, de Champions League-bedragen die PSV gaat ontvangen, zijn pas in dit seizoen te boeken. Dan moet je denken aan een miljoen of acht", vervolgt Elfrink.
"PSV draait nog altijd met een operatief verlies. Als je de transfers niet meetelt, dan draait de club nog altijd met verlies. Dat moet je op ongeveer 3-4 miljoen becijferen. Daarnaast heeft PSV investeringen gedaan in de spelersgroep. Luuk de Jong, Andres Guardado, Nicolas Isimat-Mirin zijn vastgelegd. Daar moesten ook forse bedragen voor neergelegd worden."
"Voetbalclubs worden in Nederland excessief belast. Dat heeft te maken met de crisisheffing. Die wordt betaald over salarissen boven de 150.000 euro. PSV moet voor iedere euro daarboven zestien procent afdragen. Dat gaat om een miljoen of 4-5. Daarnaast is er een belasting op excessieve bonussen bijgekomen. PSV moet ook nog fors betalen bij doorverkooppercentages en bonussen bij vertrek. Dat is in de afgelopen twee jaar ook ongeveer vijf miljoen euro geweest."