Slowakije schrijft historie, superieur Engeland foutloos naar Frankrijk

Slowakije schrijft historie, superieur Engeland foutloos naar Frankrijk

12-10-2015 22:35
2

Slowakije heeft zich dankzij een benauwde zege op Luxemburg (2-4) geplaatst voor het EK in Frankrijk. Spanje vervulde op bezoek bij Oekraïne zijn sportieve plicht (0-1).

Oekraïne moest zelf sowieso winnen om nog kans te maken op rechtstreekse plaatsing voor het EK, maar slaagde daar niet in. Spanje, dat zich afgelopen weekend al plaatste dankzij een 4-0 zege op Luxemburg, had voldoende aan een doelpunt van verdediger Mario Gaspar. Slowakije leek ondertussen zelf een makkelijke avond te krijgen, want al na een half uur leidde de ploeg comfortabel met 3-0 bij Luxemburg.

De doelpunten kwamen op naam van Marek Hamsik, Adam Nemec en Robert Mak. In de tweede helft kregen de Slowaken het echter nog benauwd, toen Mario Mutsch en Lars Gerson (strafschop) binnen vier minuten de stand terugbrachten tot 2-3. Met zijn tweede treffer van de avond maakte Hamsik in de slotfase aan alle onzekerheid een einde, waardoor Slowakije voor het eerst sinds 2010 weer aanwezig is op een groot eindtoernooi. Het is voor het eerst dat het land deelneemt aan een EK. Oekraïne eindigt derde en gaat de play-offs in.

Litouwen - Engeland
Het al lang en breed geplaatste Engeland had op bezoek bij Litouwen nog één doel: zonder puntenverlies het EK bereiken. Daar slaagde de ploeg van bondscoach Roy Hodgson glansrijk in, want halverwege het duel gaf het scorebord een tussenstand van 0-2 aan. Ross Barkley en een eigen doelpunt van Giedrius Arlauskis namen de goals voor hun rekening. Alex Oxlade-Chamberlain gaf de score na rust meer aanzien (0-3).

Andere uitslagen:
Wit-Rusland - Macedonië 0-0
Estland - Zwitserland 0-1
San Marino - Slovenië 0-2