"Op verzoek heb ik Van Basten en Hiddink gepolst, maar zij wilden niet"

11 november 2015 om 09:14

Het Nederlands elftal speelt deze week de oefenwedstrijd tegen het voor het EK geplaatste Wales, waar inspanningsfysioloog Raymond Verheijen voorheen als assistent-trainer van Gary Speed werkte. Na de onverwachte dood van Speed kwam er ook snel een einde aan de periode van Verheijen bij de nationale ploeg.

Verheijen gaat terug naar dat moment eind 2011, toen Speed volgens de lijkschouwer 'per ongeluk zelfmoord' had gepleegd. "Een ongeluk is waarschijnlijker dan dat hij er bewust voor heeft gekozen", zegt hij tegen het ANP. "De lijkschouwer heeft dat ook in zijn rapport uitgelegd. Gary had ruzie met zijn vrouw. Hij was die avond nog door vrienden in het zwembad gegooid en is vervolgens urenlang met iets om zijn nek op een trap in een schuur gaan zitten."

"Dat weten ze omdat zijn broek nat was. Hij hoopte waarschijnlijk dat zijn vrouw hem zo zou vinden. Maar hij viel in zijn slaap en is gestikt. Mensen die zelfmoord willen plegen wachten meestal geen uren. Als je wakker bent, dan schijn je niet te stikken maar je nek te breken als je zo valt."

Verheijen wilde de lijn van Speed wel doorzetten bij Wales, maar beschikte niet over de juiste papieren. Bovendien was er weerstand. "Oud-spelers van Wales waren bang dat ik als buitenlander bondscoach zou worden en zagen dat niet zitten. Een aantal van hen werkte in de media en zo verschenen er verhalen dat ik een lijkenpikker was en het alleen wilde gaan doen. Daar kon ik me niet tegen verweren."

"Op verzoek van de bond heb ik nog wel Hiddink en Van Basten benaderd. Zij wilden niet. Leo Beenhakker had er wel oren naar maar toen merkte ik dat de bond achter mijn rug al met Chris Coleman bezig was en dat ze me aan het lijntje hielden. Speed had verschillende bobo's van de bond privileges ontnomen. Hij was daardoor niet populair meer bij de bond. Maar omdat hij resultaten boekte, konden ze hem niks maken. Zijn vrouw wist dat, want de voorzitter van de bond van Wales is niet eens voor de begrafenis uitgenodigd", aldus Verheijen, die uiteindelijk bij Wales vertrok.