'Onoverwinnelijke' Oranje-international: Messi maakt niets meer uit

'Onoverwinnelijke' Oranje-international: "Messi maakt niets meer uit"

11-11-2015 10:29
18

Ron Vlaar denkt met weemoed terug aan het WK van 2014 in Brazilië. Oranje verraste vriend en vijand met een derde plek. Het begon voor Ron Vlaar allemaal tegen de Spanjaarden (5-1).

"Diego Costa gedroeg zich nogal arrogant. In de eerste minuut tikte ik hem al even aan. Dan nog een paar scherpe tackles eroverheen. Je gaat niet over de schreef, maar je laat wél zien dat je er bent", blikt Vlaar terug met Voetbal International. "We maken gelijk en in de rust was ook ik, net als Arjen Robben, flink bezig. Doorpakken! Je voelde de energie stromen. Dan win je met 5-1 en merk je in de kleedkamer hoe breed die overtuiging gedragen wordt."

Ook de halve finale tegen Argentinië ligt nog vers in zijn geheugen. "Ingrepen, tackles; ik zat overal bij en tussen. Onoverwinnelijk. Voor veel mensen was het een thema dat ik ook tegenover Messi kwam te staan. Mij maakte het niets meer uit. Mijn enige gedachte was: Die gaat er niet langs. Natuurlijk, we zaten in een flow. Maar die heb ik ook zelf gecreëerd. En niet in een paar weken. Dit WK was het uitvloeisel van twee jaar ergens gericht naartoe werken."

Vlaar, die tot de beste spelers van Oranje behoorde, vormde een indrukwekkend tandem met Stefan de Vrij. "Ik vergeet nooit meer de blikken die Stefan de Vrij en ik tijdens het duel met Brazilië uitwisselden. Dan klapte hij er weer op, dan ik. Er kwam niemand doorheen, zó veel controle hadden we. En dat je dan even naar elkaar lacht en weet: Het zit wel goed. Dat is geweldig."