Vitesse-flop faalt wéér: Je moet concluderen dat hij het niet goed gedaan heeft

Vitesse-flop faalt wéér: "Je moet concluderen dat hij het niet goed gedaan heeft"

02-12-2015 08:17

Na mislukte avonturen bij Vitesse en Cordoba werd Albert Ferrer deze week ook ontslagen bij Real Mallorca. Is de oud-verdediger van onder meer Chelsea en FC Barcelona eigenlijk wel geschikt voor het trainersambt? 

In 2010 ging Ferrer in Arnhem aan de slag als opvolger van Theo Bos. Frank van der Struijk, tegenwoordig speler van Willem II maar destijds in dienst van Vitesse, zag dat de onervaren oefenmeester het moeilijk had. "De club was net overgenomen en er kwam veel op Ferrer af. In de selectie was het ook onrustig, met veel nieuwe spelers. Ferrer werkte hard, maar was niet streng genoeg. Met de vijftiende plek moet je concluderen dat hij het niet goed gedaan heeft."

Stanley Menzo was destijds de assistent van Ferrer. "Het was voor een ervaren trainer al een lastige klus geweest, laat staan voor een beginnende, buitenlandse coach. Ferrer had moeite om met de Nederlandse voetbalcultuur om te gaan. Het lukte hem niet om de spelers te bereiken. Hij kon ze, mede door de taalbarrière, niet oppeppen."

"Als voetballer was hij top, maar het trainerschap is een heel ander vak", vervolgt de oud-goalie. "Ferrer heeft absoluut voetbalverstand, maar dan is de vraag: hoe breng je het over? Als speler ben je met jezelf bezig, terwijl je als coach verantwoordelijk bent voor de hele selectie en de prestaties. Daar moet je tegen kunnen. Dat kan Ferrer mogelijk nog leren. Voor een trainer is hij nog jong. Hopelijk heeft hij het geluk dat er een club langskomt die bij hem past."