Ajacied vs. PSV-uitblinker: "Ze moeten niet te lang in Nederland blijven hangen"

20 maart om 00:00

De zinderende confrontatie tussen PSV en Ajax van zondagmiddag is ook een clash tussen doelmannen Jasper Cillessen en Jeroen Zoet. Stanley Menzo, voormalig keeper van beide teams, ziet weinig verschil tussen de twee. 

"Het enige voordeel dat Jasper heeft is dat hij op een hoog podium heeft laten zien dat hij een goede keeper is, hij heeft een WK meegemaakt", legt Menzo uit aan de NOS. "Jeroen doet dat nu ook, maar dan Europees. Ik denk dat ze op den duur wel in een grotere competitie moeten gaan spelen. Ze moeten niet te lang in Nederland blijven hangen. Wanneer het moment daar is? Voor Jasper is dat moment al aangebroken."

De oefenmeester vindt dat Zoet, die de laatste maanden een zeer hoog niveau haalt, af en toe iets meer de leiding zou mogen nemen. "Er staat wel iemand, maar het is nog een beetje behoudend. Ik heb hem nog nooit kwaad zien worden, dat zie je bij Cillessen wel. Dat wil niet zeggen dat een keeper altijd kwaad moet zijn, maar je mag af en toe wel je tanden laten zien."

Zowel Zoet als Cillessen beheerst volgens Menzo de 'Nederlandse keepersstijl'. "Ze voetballen goed mee. Of ze beiden ook rust uitstralen? Jeroen sowieso, die straalt heel veel rust uit. Jasper is wat meer opgewonden, dat is ook bij momenten. Dat zie je terug bij de verdedigers, die vertrouwen op degene die achter ze staat. Dat wil zeggen dat ze rust en vertrouwen uitstralen."