Tragisch nieuws: Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden

Tragisch nieuws: Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden

24-03-2016 13:28
96

Johan Cruijff is overleden. Dat is bevestigd op de officiële website van de Oranje-legende. Cruijff is 68 jaar geworden. 

In 2015 werd bekend dat er longkanker was geconstateerd bij de voormalig speler en trainer van Ajax en FC Barcelona. 'Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff (68), omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden. Wij vragen u nadrukkelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze bedroefde en moeilijke tijden', valt er te lezen op de website. 

Hendrik Johannes Cruijff maakte in 1964 zijn debuut voor Ajax. Met de Amsterdamse grootmacht won de aanvaller onder meer driemaal de Europa Cup. In 1973 verkaste Nummer Veertien naar FC Barcelona. Ook met de Spaanse club vierde Cruijff talloze successen. Na zijn periode in Spanje speelde de linkspoot nog voor onder meer Los Angeles Aztecs, Levante en Feyenoord.

Ook als trainer schreef de 48-voudig international van Oranje (33 goals) historie. Met Barcelona won hij vier landstitels en veroverde hij in 1992 de Europa Cup. Cruijff zal ook herinnerd worden dankzij zijn prestaties met Oranje. Onder aanvoering van het voetbalicoon bereikte het Nederlands elftal in 1974 de finale van het WK. Driemaal (1971, 1973, 1974) werd Cruijff verkozen tot Europees voetballer van het jaar. 

LIVE: reacties op overlijden Cruijff