LEZERSCOLUMN - Hoe zou zo'n gesprek tussen Breuer en Memphis gaan?

LEZERSCOLUMN - Hoe zou zo'n gesprek tussen Breuer en Memphis gaan?

14-04-2016 17:30
37

LEZERSCOLUMN - 'Ja, dit is leuk. Ja, dit is mooi.' Michel Breuers reactie bij FOX Sports, zichtbaar geëmotioneerd en tegelijkertijd de nuchterheid zelve. De 35-jarige aanvoerder van Sparta Rotterdam maakte maandag de belangrijke 2-1 tegen Jong Ajax in de kampioenswedstrijd.

Door: Tim van den Hurk

Bondscoach Danny Blind overhandigde hem de Jupiler League schaal en ik hoopte dat Blind in zijn oor zou fluisteren: 'Michel, ik wil jou erbij hebben bij het Nederlands elftal'. Dat is in ieder geval mijn pleidooi van deze lezerscolumn.

Ik ben als een van de vele voetbalkenners niet overtuigd van Michels voetbalkwaliteiten. 'Een draaicirkel van een vrachtwagen' en 'zo traag als een schildpad' zijn veelgehoorde termen over het functioneren van Breuer. Het gaat mij echter meer over het mentale aspect in het hedendaagse voetbal.

Mijn stelling: Michel moet na zijn actieve carrière spelersbegeleider worden bij het Nederlands elftal! Waarom? Nuchtere, relativerende en doodnormale gasten als Breuer zijn nauwelijks meer te vinden op de Nederlandse velden. Iemand die weet wat nodig is om het maximale uit je professionele carrière te halen en hoe om te gaan met kritische noten van toeschouwers en analisten.

Breuer sprak zich dit jaar nog over zijn voetbalcarrière uit tegen de Leeuwarder Courant: "Ach, ik ben niets anders gewend. Als het slecht gaat, oogt het allemaal wat minder bij mij. Dan zijn de geluiden net iets negatiever. Als het goed gaat, is het juist extra mooi omdat het er niet allemaal even stilistisch uitziet. Het stoort me niet."

De jonge jongens in het Nederlands elftal komen tegenwoordig met steeds duurdere auto's aan en zijn meer bezig met kledingkeuzes (hoed met bijpassende Louis Vuitton sjaal) dan met de aankomende interlands. Zeker in de EK-kwalificatiereeks gaven de sterren van Oranje niet thuis.

Hoe die gesprekken tussen Michel Breuer en jongens als Memphis, Bazoer en El Ghazi zullen gaan, laat ik aan jullie gedachtegang over. Het zal er allemaal niet van komen. Maar mocht het Nederlands elftal onder grote invloed van spelersbegeleider Michel Breuer het WK 2018 winnen (dat kan eigenlijk niet missen), dan zal Michel geïnterviewd worden door Russische verslaggevers. 'Michel, how does it feel to be World Champion?' Zijn eerste woorden zullen nog steeds nuchter en relativerend zijn: 'Ja, dit is leuk. Ja, dit is mooi.'

Wil jij ook met een column op VoetbalPrimeur verschijnen? Stuur je column vóór maandag 18.00 uur in naar lezerscolumn@voetbalprimeur.nl!