De Tien: de meest controversiële transfers allertijden

De Tien: de meest controversiële transfers allertijden

De competities zitten er bijna allemaal op en de transfermolen komt dus langzaam weer op gang. Hoewel de meeste transfers zonder slag of stoot verlopen, zijn er óók transfers die op een ware soap uitdraaien. Vandaag in De Tien: de meest pikante transfers allertijden.

Johan Cruijff (Ajax naar Feyenoord)
Johan Cruijff had in 1983 een aflopend contract bij Ajax. De Amsterdammers hadden Cruijff nog geen nieuwe aanbieding gedaan, waarop hij besloot op de ultieme manier wraak te nemen. Nummer 14 maakte de overstap van Ajax naar Feyenoord en tot overmaat van ramp bezorgde Cruijff de Rotterdammers direct de landstitel.

Luis Figo (Barcelona naar Real Madrid)
In 2000 besloot Luis Figo de overstap te maken van FC Barcelona naar Real Madrid. De Portugese aanvaller voelde zich namelijk niet voldoende gewaardeerd in Barcelona. De Barça-aanhang was woedend en bij de eerstvolgende wedstrijd in Camp Nou kreeg Figo zelfs een varkenshoofd naar zich toegeworpen. De Portugees won later dat jaar de Gouden Bal, grotendeels dankzij zijn prestaties in het shirt van de Catalanen.

Ashley Cole (Arsenal naar Chelsea)
Ashley Cole maakte in 2006 de overstap van Arsenal naar Chelsea. Cole had ruim een jaar eerder tijdens contractonderhandelingen met Arsenal al in het geheim met Chelsea gesproken, zo bleek later. Mede dankzij de stroeve onderhandelingen met The Gunners vertrok Cole op de slotdag van de transferperiode naar The Blues. Daar maakte de linksback geen vrienden mee. 

Carlos Tevez (Manchester United naar Manchester City)
In 2009 maakte Carlos Tévez de gevoelige overstap van Manchester United naar Manchester City. De Argentijnse aanvaller werd door Manchester United gehuurd van een investeringsmaatschappij, waardoor de club niets te zeggen had over een transfer. Tévez sloeg een contractvoorstel van United af en tekende bij City, dat hem met een grote poster welkom heette.

Robin van Persie (Arsenal naar Manchester United)
Robin van Persie ruilde Arsenal in 2012 in voor Manchester United. De Nederlander wilde prijzen pakken en dat lukte nu eenmaal niet of nauwelijks bij The Gunners. Van Persie pakte in zijn eerste seizoen bij Manchester United direct de landstitel.

Mario Götze (Borussia Dortmund naar Bayern München)
In 2013 maakte Mario Götze de gevoelige overstap van Borussia Dortmund naar Bayern München. De international was een kind van de club en had alle jeugdelftallen doorlopen bij BVB, maar Bayern bood 37 miljoen euro en lichtte daarmee zijn transferclausule.

Kenneth Vermeer (Ajax naar Feyenoord)
Kenneth Vermeer verloor in 2013 zijn basisplaats aan Jasper Cillessen en de goalie was simpelweg niet van plan om het daaropvolgende seizoen op de bank te gaan zitten in de Arena. Vermeer kreeg toestemming om een andere club te zoeken: voor slechts één miljoen euro verkaste hij naar Feyenoord.

Raheem Sterling (Liverpool naar Manchester City)
De overstap van Raheem Sterling naar Manchester City was een ware transfersoap. De Liverpool-aanvaller weigerde een nieuw contract te tekenen, meldde zich ziek en weigerde op het vliegtuig naar Azië te stappen voor een oefentrip. Uiteindelijk maakte Sterling voor liefst 68 miljoen euro de overstap naar City.

Maxi Pereira (SL Benfica naar FC Porto)
In 2015 maakte Maxi Pereira de gevoelige overstap van SL Benfica naar FC Porto. De Uruguayaanse back speelde acht jaar voor Benfica, maar besloot om zijn contract af te laten lopen. Pereira tekende het volgende seizoen bij aartsrivaal FC Porto. Dat werd hem uiteraard niet in dank werd afgenomen.

Mats Hummels (Borussia Dortmund naar Bayern München)
Mats Hummels ondertekende deze week een contract voor vijf jaar bij Bayern München. Met de transfer is een bedrag van ongeveer 35 miljoen euro gemoeid. Opvallend detail: in 2009 maakte Hummels juist de overstap van Bayern naar Borussia Dortmund. Der Rekordmeister koopt de Duitse verdediger nu dus weer terug.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s