De Tien: aansprekende clubs die na een kampioenschap gedegradeerd zijn

20 mei 2016 om 10:10

Twente gaat hoogstwaarschijnlijk degraderen. De Tukkers worden door de KNVB teruggeplaatst naar de Jupiler League. De club die in 2010 nog kampioen van de Eredivisie werd, zal volgend jaar niet meer op het hoogste niveau te bewonderen zijn. Vandaag in De Tien: aansprekende clubs die na een kampioenschap gedegradeerd zijn.

FC Twente
Steve McClaren leidde FC Twente in 2010 naar het eerste kampioenschap in de clubgeschiedenis. Nu, bijna zes jaar later, wordt de club hoogstwaarschijnlijk gedegradeerd naar de Jupiler League. De licentie wordt afgenomen, maar de club krijgt een tweede kans met een nieuwe licentie op het laagste profniveau.

AZ
AZ won de titel voor het eerst in 1981, in een onaantastbaar seizoen. De Alkmaarders verloren slechts één wedstrijd. Zeven jaar later waren de grootste sterren vertrokken en degradeerde AZ uit de Eredivisie. De ploeg knokte zich echter terug en werd in 2009 voor de tweede keer in de clubgeschiedenis landskampioen.

Manchester City
Manchester City werd voor het eerst kampioen van de Premier League in 1937. The Citizens degradeerden het jaar daarop echter, ondanks dat de ploeg tachtig doelpunten maakte, meer dan alle andere clubs. City kreeg die jaargang liefst 77 doelpunten tegen en is de enige ploeg ter wereld die de meeste doelpunten in een competitie maakte en alsnog degradeerde.

Olympique Marseille
Olympique Marseille had in 1993 nog één zege nodig om landskampioen te worden. De wedstrijd tegen Valenciennes werd met 1-0 gewonnen en het kampioenschap was binnen. Later bleek echter dat de spelers van Valenciennes omgekocht waren, waarna de titel van Olympique afgenomen werd en de club direct naar de Ligue 2 werd gestuurd. 

1.FC Nürnberg
1.FC Nürnberg vierde het eerste landskampioenschap in 1968. Het daaropvolgende seizoen verliep echter dramatisch voor de Duitsers en degradatie volgde. De club is recordhouder wat betreft degradaties uit de Bundesliga. Nürnberg degradeerde liefst acht keer.

AC Milan
In 1979 behaalde AC Milan het tiende landskampioenschap in de Serie A. Bijna een jaar later, in maart 1980, werd de club echter in verband gebracht met matchfixing. Het gokschandaal, ook wel bekend als de Totonero 1980, zorgde ervoor dat zowel Milan als Lazio gedegradeerd werd naar de Serie B en een aantal andere clubs puntenaftrek kreeg.

Juventus
In 2006 was het wederom raak in Italië. Juventus werd zowel in het seizoen 2004/05 als in het seizoen 2005/06 kampioen. De club was echter betrokken bij een gokschandaal dat in maart 2006 werd ontdekt, waarna de twee landstitels ontnomen werden en de club direct degradeerde naar de Serie B. Ook kreeg Juventus dertig punten in mindering in de Serie B, waardoor het minimaal twee jaar in die competitie zou blijven. 

Rangers
De wereldrecordhouder wat betreft landstitels (54) werd in 2012 failliet verklaard. De club werd in het seizoen 2010/11 nog landskampioen, maar werd als gevolg van het faillissement drie divisies teruggeplaatst. In de vier daaropvolgende jaren promoveerde Rangers drie keer en vanaf volgend seizoen is de club weer terug op het hoogste niveau.

Aston Villa
Aston Villa is één van de 22 clubs die de Premier League oprichtte, en speelde sindsdien onafgebroken op het hoogste niveau. De ploeg werd tevens zeven keer landskampioen. Volgend seizoen zal Villa echter uitkomen in het Championship. Villa eindigde dit seizoen als twintigste en degradeerde, met een schamel aantal van zeventien punten.

Newcastle United
Ook Newcastle United zal volgend seizoen niet meer in de Premier League uitkomen. Manager Rafa Benitez, opvolger van de ontslagen Steve McClaren, kon niet voorkomen dat de ploeg op de achttiende plaats eindigde en dus direct degradeerde. Newcastle werd vier keer landskampioen: in 1905, 1907, 1909 en 1927.

Lees meer over:

Deel via