De eeuwige discussie is ten einde: Messi is beter dan Ronaldo

De eeuwige discussie is ten einde: Messi is beter dan Ronaldo

10-06-2016 12:30
31

Het is de vraag die de wereld al járen bezighoudt. Wie is de beste speler: Cristiano Ronaldo of Lionel Messi? VoetbalPrimeur maakt een einde aan het eeuwige vraagstuk en beantwoordt de vraag voor eens en voor altijd. Nou ja, zover dat natuurlijk kan.

We kijken naar de statistieken in de Primera Division van afgelopen seizoen van de twee grootste sterren uit het voetbal. Het zegt natuurlijk niet alles, maar de overwinning voor Lionel Messi is afgetekend. Op bijna alle facetten scoort de FC Barcelona-aanvaller beter. Op één cruciaal aspect trouwens ook niet: goals. Ronaldo maakte 35 doelpunten, Messi een stuk minder: 26.

Wedden

Meer odds

Opvallend aan de cijfers van de Portugees is dat hij bijna al zijn goals binnen het strafschopgebied maakt, terwijl hij toch ook bekend staat om zijn vlammende schoten en vrije trappen van grote afstand. 30 van de 35 goals maakte Ronaldo van binnen de zestien, zes van de zeven dus. Messi trof zes keer doel van buiten het strafschopgebied en twintig keer van binnen de zestien: ongeveer vier van de vijf dus.

Ronaldo scoorde zes keer uit een penalty (Messi drie keer) en elf keer uit een standaardsituatie (waarvan één directe vrije trap). Messi was zeven keer trefzeker uit een dood spelmoment (één vrije trap). Zes keer scoorde de Portugees met zijn hoofd (M: 1) en twintig keer met zijn rechtervoet (M: 2). Messi maakt bijna al zijn goals met links: 23 (tegenover 9 voor Ronaldo).

Ronaldo levert ook meer schoten op doel (227 om 158 voor Messi), maar zijn accuraatheid is behoorlijk lager dan die van Messi (52% Ronaldo - 64% Messi). 143 schoten van Ronaldo komen van binnen de zestien, en 82 van erbuiten. Bij Messi zijn de verhoudingen 93 om 65. Messi is de grootste dribbelaar van de twee en is daar ook veel succesvoller in. 117 keer dribbelde hij met succes langs een tegenstander en daarmee ligt zijn slagingspercentage op 61,6 procent. Ronaldo dribbelde 51 keer langs een tegenstander en zag daarmee 55,4 procent van zijn dribbels slagen.

Dat Messi véél meer passes geeft dan Ronaldo is geen verrassing, daar is het spelletje van FC Barcelona op gebasseerd. Messi gaf 1789 passes, waarvan 1010 (meer dan 30 per wedstrijd) voorwaarts en 768 naar achteren. Ronaldo gaf 1067 passes, waarbij opvalt dat de Portugees het merendeel van zijn ballen naar achteren geeft: 616, tegenover 446 naar voren. Messi wint nét op passzuiverheid: 82 procent van de ballen van de Argentijn komt aan, tegenover 79 procent van Ronaldo.

Messi stichtte in balbezit méér gevaar dan Ronaldo, veel meer. De Barça-ster creëerde 73 kansen (2.2 per wedstrijd), tegenover 50 van Ronaldo (1.4 per wedstrijd). Zestien keer bereidde Messi een doelpunt voor, Ronaldo deed dat elf keer.

Conclusie
Ronaldo wint op één punt: het maken van doelpunten. Niet onbelangrijk natuurlijk, want goals beslissen wedstrijden. Op alle andere vlakken zijn de cijfers van Messi simpelweg beter. In duelkracht, in zijn dribbels, in zijn passing, in zijn schotaccuraatheid. Maar is Messi nu de écht de beste van de wereld? De Messi-fans zullen zeggen van wel, de Ronaldo-fans natuurlijk niet. Laten we van allebei nog jaren gaan genieten.