Zwitserland sleept zege uit het vuur na boeiende broederstrijd met Albanië

11-06-2016 16:50
4

Zwitserland is de EK-campagne begonnen met een 1-0 zege op Albanië. Fabian Schär tekende al vroeg in het duel voor de enige treffer van de wedstrijd. Pikant aan het duel was het treffen tussen de gebroeders Xhaka: Thulant bij Albanië, Granit bij Zwitserland.

Etrit Berisha, de goalie van Albanië, zag er niet goed uit bij het winnende doelpunt. De keeper van SS Lazio kwam uit, maar tastte volledig mis toen hij een hoekschop van Ricardo Rodriguez weg wilde stompen. Schär kon daardaar simpel binnenkoppen na vijf minuten spelen.

Haris Seferovic kreeg al snel na die openingstreffer een prima kans op een tweede Zwitserse goal. Ook in oog met Berisha miste hij echter. Even later liet Armando Sadiku aan de andere kant van het veld een grote mogelijkheid liggen. Yann Sommer, sluitpost van de Zwitsers, keerde zijn inzet. Kort daarna moest Albanië verder met tien man: aanvoerder Lorik Cana ontving zijn tweede gele kaart voor een oerstomme handsbal. Scheidsrechter Velasco was onverbiddelijk.

Nadat de Zwitsers in de tweede helft een aantal prima kansen hadden laten liggen, gingen de tien spelers van Albanië in de slotfase op zoek naar de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk niet, ondanks onder meer een levensgrote mogelijkheid voor invaller Shkëlzen Gashi. Sommer was opnieuw de grote held. Na de eerste speelronde in Groep A gaan Frankrijk (2-1 winst op Roemenië vrijdagavond) en Zwitserland samen aan kop.