Wereldkampioen Duitsland houdt Oekraïne lang in leven maar zegeviert

12-06-2016 22:49
12

Wereldkampioen Duitsland heeft zich met enige moeite ontdaan van Oekraïne (2-0). De wereldkampioen had een overwicht, maar verzuimde de score uit te bouwen, waardoor het spannend bleef.

Bondscoach Joachim Löw koos in zijn eerste EK-duel voor Mario Götze in de punt van de aanval, waardoor Mario Gomez op de bank moest plaatsnemen. Verder waren onder meer Mesut Özil, Toni Kroos, Thomas Müller en Sami Khedira van de partij. Duitsland begon messcherp aan het duel in Lille en trok direct het initiatief naar zich toe. Met snel combinatiespel werd Oekraïne teruggedrongen en de openingstreffer verscheen rap op het scorebord.

Na twintig minuten kopte Skhodran Mustafi een scherp aangesneden vrije trap van Toni Kroos kiezelhard tegen de touwen: 1-0. Niet veel later was het diezelfde Kroos die Khedira met een oogstrelende pass alleen voor Andrej Pyatov zette, maar de Oekraïense doelman redde knap. Halverwege de eerste helft kwamen de Oost-Europeanen beter in het spel.

In de openingsfase liet Yevgen Konoplyanka zich al gelden met een fraai schot, dat nog gered werd door Manuel Neuer. Kort voor rust was de Duitse doelman echter kansloos toen Jerome Boateng de bal over zijn eigen doellijn leek te lopen, maar de verdediger herstelde zich knap. In de tweede helft herwon Duitsland het initiatief en kwamen er ook kansen.

Misverstand
Afstandsschoten van Kroos (lat) en Müller (reddingen Pyatov) zorgden voor gevaar, maar de beslissing bleef uit. Daardoor mocht Oekraïne, dat niet opgaf en steeds weer ten aanval trok, blijven hopen op een goed resultaat. In de slotfase kreeg het dat bijna in de schoot geworpen, na een misverstand tussen Mustafi en Neuer, maar de bal miste het Duitse doel.

Uit een counter kon invaller Bastian Schweinsteiger vervolgens voor de verlossende 2-0 zorgen. Duitsland trok de zege daardoor over de streep en heeft net als Polen drie punten uit zijn eerste duel overgehouden.