Debutant IJsland verslaat Oostenrijk en staat in achtste finales van het EK

Debutant IJsland verslaat Oostenrijk en staat in achtste finales van het EK

Gepubliceerd: woensdag 22 juni 2016 om 19:51wo 22-06-2016 om 19:51

De IJslandse voetballers hebben woensdag historie geschreven. De equipe van bondscoaches Lars Lagerback en Heimir Hallgrimsson heeft bij zijn eerste deelname aan de eindronde van een groot toernooi de knock-outfase bereikt. Oostenrijk werd met 2-1 verslagen.

Al in de derde minuut maakte IJsland zijn intenties duidelijk tegen de Oostenrijkers. Johann Berg Gudmundsson (ex-AZ) haalde uit vanaf een meter of twintig en zag de lat een doelpunt in de weg staan. De IJslandse goalie Hannes Halldórsson (NEC) gooide bijna roet in het eigen eten. Hij verspeelde de bal in de twaalfde minuut aan Marko Arnautovic, maar voorkwam met een sliding nog net dat de oud-speler van FC Twente de bal in het lege doel kon tikken.

Daarna was het alsnog IJsland dat de leiding nam. In de achttiende minuut kwam een doorgekopte inworp terecht bij Jón Dadi Bödvarsson, die de bal controleerde en feilloos afwerkte. Na een overtreding van Ari Freyr Skúlason op David Alaba kreeg Oostenrijk nog voor rust dé mogelijkheid om op 1-1 te komen. Aleksandar Dragovic schoot zijn penalty echter tegen de buitenkant van de paal.

In de tweede helft voerde Oostenrijk de druk op en een halfuur voor tijd moest de EK-debutant buigen. Invaller Alessandro Schöpf zette met een fraaie kapbeweging drie verdedigers op het verkeerde been en mikte de bal vervolgens in de rechterhoek: 1-1. Oostenrijk bleef aanzetten, maar de IJslandse defensie hield stand. In extremis sloeg Arnór Ingvi Traustason zelfs nog toe op de counter.

IJsland eindigt door de zege als tweede in poule F, achter groepswinnaar Hongarije en voor nummer drie Portugal. In de achtste finales is nu Engeland de tegenstander. Oostenrijk is uitgeschakeld.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws