Noord-Ierland bezwijkt in Britse clash na scherpe voorzet van Bale

25-06-2016 19:49
15

Na Polen is Wales de tweede kwartfinalist op het EK in Frankrijk. Lang bleef de matige Britse clash met Noord-Ierland zonder treffers, maar een eigen doelpunt bracht alsnog de beslissing (1-0).

Beide Britse landen bleken in het Parc des Princes last te hebben van zenuwen, want lange tijd viel er alleen op de zeer sfeervolle tribunes iets te genieten. Wales was met spelers als Gareth Bale en Aaron Ramsey de torenhoge favoriet voor het duel met de Noord-Ieren, maar grossierde net als zijn tegenstander in balverlies en slordigheden.

Kansen vielen er in de eerste helft dan ook nauwelijks te noteren. Ramsey dacht na twintig minuten de score opende, maar zijn treffer werd terecht geannuleerd vanwege buitenspel. Ook na rust bleven de kansen schaars. Een vrije trap van Bale na een klein uur spelen zorgde voor wat opwinding, maar de Noord-Ierse doelman Michael McGovern redde knap.

Eigen doelpunt
Een verlenging leek onafwendbaar, tot Wales een kwartier voor tijd toch op voorsprong. Het was typerend voor de wedstrijd dat een eigen doelpunt de beslissing bracht. Een lage voorzet van Bale werd ongelukkig over de eigen doellijn getikt door Gareth McAuley, waardoor Wales in navolging van Polen geplaatst is voor de kwartfinales.

Ook toen Noord-Ierland op jacht moest gaan naar een doelpunt, bleef de populaire spits Will Grigg op de bank. De toegezongen Noord-Ier is daardoor geen minuut in actie gekomen tijdens het EK, dat voor Noord-Ierland ophoudt in de achtste finales.