Wie is Daniel Schwaab? 6 dingen die je over de nieuwe PSV'er moet weten

Wie is Daniel Schwaab? 6 dingen die je over de nieuwe PSV'er moet weten

11-07-2016 11:30
24

PSV heeft maandag verrassend Daniel Schwaab aangetrokken als vervanger van Jeffrey Bruma. Voor de Nederlandse voetballiefhebber is de 27-jarige Duitse centrale verdediger nog een grote onbekende. Daarom zet VoetbalPrimeur zes dingen op een rijtje die je moet weten over de nieuwste PSV-versterking.

1. Daniel Schwaab werd op 23 augustus 1988 geboren in het dorp Waldkirch (nu ruim twintigduizend inwoners), onder de rook van Freiburg en dicht bij de Zwitserse grens, in het toenmalige West-Duitsland. Hij speelde acht jaar bij de lokale voetbalvereniging alvorens hij naar de jeugdopleiding van het 'grote' sc Freiburg vertrok. Na zes jaar in de jeugdopleiding mocht hij in 2006 zijn debuut maken in het eerste elftal. Hij verliet de club in 2009 voor Bayer Leverkusen en maakte in 2013 de overstap naar VfB Stuttgart, waar hij deze zomer transfervrij vertrok. Op één seizoen na (12/13 bij Bayer) was hij geregeld basisspeler.

2. Schwaab heeft nooit zijn debuut in Die Mannschaft mogen maken. Wel was hij actief in drie jeugdelftallen van de Duitsers. Met Duitsland onder 21 - waar de verdediger 24 keer voor uitkwam - was hij in de race voor het EK 2011 in Denemarken, waar het land zich door de derde plaats in de kwalificatie niet voor wist te plaatsen. Schwaab speelde vier van de acht wedstrijden in dat kwalificatietoernooi. Tegen San Marino (0-11) maakte hij uit een strafschop zijn enige jeugdinterlanddoelpunt ooit. Zijn laatste optreden in het Duitse shirt was op 11 augustus 2010 tegen IJsland -21 (4-1 verlies).

3. PSV had na het vertrek van Jeffrey Bruma naar VfL Wolfsburg met het oog op komend seizoen behoefte aan Champions League-ervaring en heeft dat in Schwaab gevonden. De centrale verdediger kwam in het seizoen 2011/12 met Bayer Leverkusen uit in het miljoenenbal en speelde vijf wedstrijden. Hij stond in de basis tijdens de groepswedstrijden tegen Chelsea (2-1 winst) en Genk (1-1 gelijk) en begon twee keer aan de aftrap in de twee knock out-duels met Barcelona (3-1 en 7-1 verlies). In de poulewedstrijd tegen Valencia (2-1 winst) viel hij in blessuretijd in. Hij speelde ook drie seizoenen in de Europa League.

4. De laatste keer dat Schwaab zijn debuut maakte voor een club was in 2013 voor VfB Stuttgart en dat was allerminst een succes te noemen. Hij scoorde op 17 augustus in zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe werkgever direct een eigen doelpunt tegen Bayer Leverkusen, de club die hij diezelfde zomer had verlaten voor Stuttgart. Stuttgart verloor daardoor met 1-0.

5. Schwaab is al 27 jaar maar heeft in zijn hele loopbaan maar 250.000 euro aan transfers omgezet. Leverkusen betaalde in 2009 dat bedrag om de verdediger los te weken bij sc Freiburg. Met de transfers van Leverkusen naar Stuttgart en Stuttgart naar PSV waren geen transfersommen gemoeid vanwege zijn aflopende contracten.

6. Bij PSV zal Schwaab gehaald zijn als vervanger van de vertrokken Bruma, hoewel nog onzeker is of de Duitser als back-up voor Nicolas Isimat-Mirin of als nieuwe basisspeler aangetrokken is. Hij is multi-inzetbaar: niet alleen kan hij zowel links als rechts in het centrum uit de voeten, hij heeft ook ervaring met het spelen op de rechtsbackpositie en als verdedigende middenvelder. Doelpunten hoeft PSV niet van Schwaab te verwachten: in 188 Bundesliga-wedstrijden scoorde hij één keer. Wel kan hij makkelijk een publiekslieveling worden, zo bewijst dit geweldige filmpje uit 2009: