'Gouden PSV-deal' Jurjus kan onder Zoet aan twee mindere punten werken

19 juli 2016 om 14:30

Jeroen Zoet en Hidde Jurjus, twee van de beste keepers in de afgelopen Eredivisie, zitten komend seizoen in één selectie. PSV heeft toekomstig goud binnengehaald met de pas 22-jarige doelman, zoveel is wel duidelijk. PSVPrimeur bekijkt de stats van Jurjus ten opzichte van die van Zoet van afgelopen seizoen om te kijken hoe goed de goalie eigenlijk was bij De Graafschap en waar ruimte voor verbetering is.

Zoet was tijdens het kampioensjaar van PSV op vele vlakken de beste keeper van de Eredivisie. Zo lag zijn aantal reddingen per goal veel hoger dan de nummer één van Oranje Jasper Cillessen. Zoet kreeg één doelpunt per 2.83 reddingen tegen, Cillessen één doelpunt per 1.90. Jurjus zit daar nog onder maar overlegt ook prima cijfers op dat gebied. De doelman redde 1.59 ballen per geïncasseerde goal. Hij heeft daarmee vergelijkbare cijfers als Kenneth Vermeer bij Feyenoord (1.63 reddingen per goal) en betere cijfers dan bijvoorbeeld een Robbin Ruiter bij FC Utrecht (1.47 reddingen per goal).

Natuurlijk had Jurjus als doelman van degradant De Graafschap veel meer te doen dan het gros van de doelmannen in de Eredivisie. Dat hij de meeste doelpunten (66) tegen kreeg van alle keepers (Cambuur-doelman Leonard Nienhuis incasseerde 61 goals) zegt dan ook niets over de kwaliteiten van Jurjus onder de lat. Belangrijker is om te kijken naar het aantal doelpunten dat Jurjus tegen kreeg door zijn eigen fout. Dat waren er gedurende het hele seizoen net zoveel als Zoet: 2. Waarbij aangetekend moet worden dat Zoet in totaal 4 fouten maakte, maar dat dit in twee gevallen tot een doelpunt leidde. Jurjus ging twee keer in de fout en moest ook twee keer vissen.

Twee punten voor verbetering
Jurjus zal bij PSV voornamelijk aan twee dingen moeten werken: zijn rol in balbezit en zijn keeperswerk bij hoge ballen. In balbezit was de doelman bij De Graafschap niet zuiver genoeg. Van de in totaal 729 passes kwam slechts 54 procent aan. Zoet is daarin het grote voorbeeld, met een succespercentage van liefst 73 procent in zijn passing. Wat betreft uittrappen doet Zoet het net nog een tikje beter met 74 procent accuraatheid. Bij Jurjus kwamen 55 procent van zijn uittrappen aan.

Bij PSV zal Jurjus gaandeweg leren wat er in de opbouw bij de Eindhovenaren gevraagd wordt. In Doetinchem koos hij te vaak voor de lange bal, deels noodgedwongen door zijn ploeg natuurlijk. Zijn uittrappen hadden een gemiddelde lengte van 58 meter, flink hoger dan de meeste keepers in de Eredivisie. Bij Zoet ligt de gemiddelde lengte van zijn uittrappen op 46 meter, waaruit blijkt dat hij er vaker voor kiest om zijn ploeggenoten over de grond aan te spelen om zo de opbouw te beginnen.

Ook het gedrag van Jurjus bij hoge ballen wijkt af van de meeste topkeepers in de Eredivisie. Jurjus moet bij PSV leren vaker een hoge bal te vangen in plaats van te stompen. Afgelopen seizoen koos hij er in 25 procent van de gevallen voor om de bal weg te boksen. Zoet kan daarin als voorbeeld voor Jurjus fungeren: hij bokst hoge ballen in slechts twaalf procent van de gevallen weg en geeft zijn ploeg daarmee veel meer rust. Maar het échte voorbeeld voor Jurjus is Vermeer, die in een heel seizoen slechts vier keer de bal wegbokste bij Feyenoord (5,7 procent van de hoge ballen).

Conclusie
Als het een beetje meezit is PSV voor minimaal de komende vijf jaar uit de keeperszorgen verlost. Met Zoet als Eredivisie-topper onder de lat zitten de Eindhovenaren in ieder geval tot diens vertrek naar een Europese topclub gebakken en mocht het tot een transfer komen voor de eerste doelman van PSV, dan is daar Jurjus. Een gouden zet van PSV om de doelman, nu hij relatief goedkoop bij degradant De Graafschap kon vertrekken, te halen. Jurjus kan in de schaduw van Zoet wennen aan het PSV-spelletje en leren van voorbeelden Zoet en Remko Pasveer, om als rijpere doelman het stokje vervolgens moeiteloos over te nemen.