'Als je een speler van Ajax haalt, klinkt dat beter dan een speler van Gent'

'Als je een speler van Ajax haalt, klinkt dat beter dan een speler van Gent'

Gepubliceerd: vrijdag 5 augustus 2016 om 09:39vr 05-08-2016 om 09:39

Ajax haalde in het verleden de nodige talenten uit België naar Nederland. Tegenwoordig is dat minder vaak het geval. Youri Mulder heeft daarvoor - en voor de dikke transfersom voor Arek Milik - een logische verklaring.

"De Belgen zijn gewoonweg te duur geworden voor de Nederlandse clubs", vertelt Mulder tegenover Sporza. "Heel Europa weet dat er zo veel goede spelers rondlopen in België dat ze die meteen aantrekken. Daardoor rijpen er veel minder Belgen bij Nederlandse clubs." Een andere reden is het niveauverschil tussen de Nederlandse en Belgische competitie. "België heeft het gat op Nederland dicht gefietst."

Mulder pleit daarom voor het invoeren van de play-offs, dat bevalt hem aan de Belgische competitie. "Want door dat systeem zijn er veel topwedstrijden", aldus de analist. "In Nederland moeten we daar misschien ook eens over nadenken om dat systeem in te voeren. We hebben dat ooit eens geprobeerd, maar dat sloeg toen niet aan."

Ondanks dat het niveauverschil steeds kleiner wordt, is er nog wel één groot verschil. Ajax beurt bijvoorbeeld meer dan dertig miljoen euro voor Arek Milik. "Dat heeft waarschijnlijk met het verleden te maken: Ajax kan nog altijd teren op zijn naam. Als je een speler van Ajax haalt, klinkt dat beter dan dat je een speler van AA Gent inlijft." Mulder denkt dat ook hierin een kentering plaatsvindt.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws