Crisis bij Ajax: dit zijn de vijf dingen waar het misgaat bij de ploeg van Bosz

25 augustus 2016 om 12:00

Het mislopen van de Champions League via de voorronde en de play-offs, daar zijn we in Nederland inmiddels wel gewend aan. Maar de manier waarop Ajax dit seizoen en zeker tegen FK Rostov (4-1 verlies) op het veld stond moet coach Peter Bosz en de clubleiding in Amsterdam grote zorgen baren. VoetbalPrimeur zet vijf dingen op een rij waar het dit seizoen (en eigenlijk al langer) misgaat bij Ajax.

Verkeerd drukzetten
De vijf seconden-regel, het binnen vijf seconden terugveroveren van de bal, komt voor dit Ajax simpelweg nog te vroeg. De ene helft van de ploeg van Bosz loopt vooruit om bij balverlies zo snel mogelijk de bal terug te veroveren, de andere helft loopt achteruit. Het gevolg: de druk op de tegenstander valt weg, er ontstaan enorme gaten en de spelers verspillen ontzettend veel energie.

Balletje breed-middenveld
Ajax mist creativiteit op het middenveld. Met Nemanja Gudelj - tikkie breed - als een van de vooruitgeschoven middenvelders win je de oorlog niet. In de twee wedstrijden tegen Rostov, en zeker in Rusland, werd pijnlijk duidelijk dat het centrale middenveld geen steekbal durfde te geven en geen aanvaller de diepte in durfde te sturen. Misschien wel het grootste probleem: Marc Overmars zegt dat Ajax over genoeg creativiteit op het middenveld beschikt. En dat is gewoonweg niet zo.

Onzichtbare 'toptalenten'
De zogeheten 'toptalenten' (Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi) debuteren goed en veelbelovend, maar krijgen daarna met de traditionele dip te maken. Dat overkomt ieder talent, alleen het probleem bij Ajax de laatste jaren is: waar talenten vroeger 'door' die periode heenkwamen, blijven ze daar nu in hangen. Ook Viktor Fischer ging daar aan ten onder.

Nutteloze routine
Het argument 'jonge ploeg' werd door Bosz ook na de uitschakeling tegen Rostov weer gebruikt. Ajax heeft inderdaad een jonge ploeg, maar koopt daar iedere jaar wel routine voor in. Alleen kiest Ajax voor routine die werkelijk niets meer toevoegt. Kijk naar John Heitinga afgelopen seizoen en Heiko Westermann dit seizoen. Als je routine koopt, moet je het goed doen en bereid zijn daar ook in te investeren. Bij Ajax heerst echter de gierigheid, al jarenlang.

Té afwachtend transferbeleid
Als het kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de Champions League sportief en financieel zó belangrijk is als Ajax stelt, dan was het transferbeleid van de club daar totaal niet op ingesteld. Ajax liet zich verrassen met het vertrek van Arek Milik naar Napoli en moest zodoende zonder nieuwe spits aantreden tegen PAOK Saloniki, waar het al ontsnapte aan de uitschakeling. De voorbereiding voor de return met Rostov werd hevig verstoord door het aanstaande vertrek van Jasper Cillessen, waarvan lang onbekend was of hij nu wel of niet in Rusland ging spelen. Ajax handelt op de transfermarkt niet met vooruitschrijdend inzicht en bracht daarmee tot twee keer toe (tegen PAOK én Rostov) die zo begeerde Champions League-plek in gevaar.

Alleen Bosz de schuld geven en zeggen dat het woensdagavond in Rostov misging, gaat te ver. Het ging veel eerder mis. Ajax speelt al seizoenen lang (ver) onder de maat. Ja, Bosz had beter moeten inschatten of zijn spelers klaar zijn voor de speelstijl die hij ambieert, maar je kunt niet van hem verwachten dat hij het saaie Ajax van de afgelopen drie seizoenen (ook toen ze voor de laatste keer kampioen werden) in twee maanden uitbant. Dit is iets dat de technische leiding van de club en zelfs de RvC - die zo mogelijk nog zuiniger is dan Overmars - zich moeten aantrekken.