Achtklapper Spanje, Wales trekt EK-lijn door, Gudelj schuldig aan puntenverlies

05-09-2016 22:35
20

Spanje is maandagavond met een monsterscore begonnen aan de kwalificatiecampagne voor het WK van 2018 in Rusland. Liechtenstein was het gewillige slachtoffer. In groep E maakte Wales indruk, terwijl Nemanja Gudelj een negatieve hoofdrol vertolkte.

Aanvankelijk zag het er helemaal niet naar uit dat Spanje zou uithalen tegen dwergstaat Liechtenstein. Na 45 minuten had de ploeg van de nieuwe bondscoach Julen Lopetegui immers pas één keer gescoord, via Diego Costa. In de tweede helft gingen echter alle remmen los.

Sergi Roberto, David Silva (tweemaal), Vitolo, opnieuw Costa en twee keer Alvaro Morata bínnen een minuut voerden de score op naar 8-0. Dat was meer dan voldoende voor Spanje om meteen de koppositie te pakken in groep G van de WK-kwalificatiecyclus.

Wales en Gudelj
In groep E maakte Wales een goede indruk door met 4-0 te winnen van het bescheiden Moldavië. Sam Vokes, Joe Allen en Gareth Bale (tweemaal) deden het voor de halve finalist van het EK. In dezelfde groep vertolkte Nemanja Gudelj een negatieve rol bij Servië, dat niet verder kwam dan 2-2 tegen Ierland. In de slotfase liet de Ajacied zijn man lopen, waaruit de late gelijkmaker van Daryl Murphy ontstond.

Italië ontsnapt
Italië kwam bij de kwalificatiestart met de schrik vrij in Israël. Graziano Pellè en Antonio Candreva zetten de Italianen in de eerste helft op een geruststellende voorsprong, maar even later bracht Tal Ben Haim de spanning terug met een stift over doelman Gianluigi Buffon. Met tien man (rood voor Giorgio Chiellini) bleef Italië ternauwernood overeind en won het uiteindelijk met twee doelpunten verschil door een late treffer van Ciro Immobile: 1-3.

Kroatië – Turkije 1-1
Finland – Kosovo 1-1 (bijzonderheid: eerste officiële wedstrijd van Kosovo ooit)
Oekraïne – IJsland 1-1