UEFA beschuldigd van matchfixing in BBC-reportage: Kon ogen niet geloven

UEFA beschuldigd van matchfixing in BBC-reportage: "Kon ogen niet geloven"

Gepubliceerd: vrijdag 9 september 2016 om 00:00vr 09-09-2016 om 00:00

Alex McLeish heeft in een BBC-reportage de UEFA beschuldigd van matchfixing. Hij verwijst daarbij naar de play-offwedstrijden tussen Schotland en Italië voor het EK 2008.

McLeish was destijds bondscoach van Schotland en vertelt over een gebeurtenis kort voor de beruchte wedstrijd. "Midden in de week kreeg ik ineens een telefoontje", zegt McLeish in het programma. "Een Italiaanse journaliste vroeg me of ik echt dacht dat de UEFA het zou laten gebeuren dat Frankrijk en Italië zich niet zouden plaatsen voor het EK. Ik antwoordde: 'Wacht eens even, zulke dingen zeggen we niet in Schotland'. De vrouw praatte gewoon verder. 'Luister mijnheer McLeish', vervolgde ze. 'Heel Italië praat hierover. Als er een fifty-fifty situatie in de wedstrijd is, zal de scheidsrechter Italië bevoordelen.'"

Zo'n moment deed zich in de slotminuut vervolgens ook voor. Giorgio Chiellini maakte aan de cornervlag een duidelijke overtreding op Alan Hutton, maar de Spaanse scheidsrechter Mejuto Gonzalez gaf Italië een vrije trap, waaruit Christian Panucci de beslissende 1-2 binnenkopte. "Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik dat zag", aldus McLeish.

Ook James McFadden, speler van Schotland, voelde zich gepiepeld. "Ik was na die wedstrijd compleet ontdaan. Ik weet dat je verondersteld wordt zulke dingen niet te zeggen, maar we werden genaaid door de scheids. Hij nam een aantal zeer twijfelachtige beslissingen in ons nadeel. Voor mij het bewijs dat we niet gewenst waren op een groot kampioenschap. Sommige mensen wilden niet dat Schotland zich kwalificeerde. Ze hebben gekregen wat ze wilden."

De UEFA ontkent alle aantijgingen. "Vergissingen kunnen er altijd gebeuren. Mejuto Gonzalez was één van de beste scheidsrechters ter wereld. In die match heeft hij geen van beide teams benadeeld", aldus een woordvoerder.

Het beruchte moment (vanaf 1.25):

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Schotland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws