De Tien: videobeelden van fantastische derby's

De Tien: videobeelden van fantastische derby's

Gepubliceerd: zaterdag 10 september 2016 om 10:10za 10-09-2016 om 10:10

Met Manchester United-Manchester City staat er dit weekend weer een schitterende derby voor de deur. Burenruzies leiden door de de strijd en de rivaliteit bijna altijd tot vermakelijke wedstrijden, waarin de spelers, fanatiek aangemoedigd door de fans, er alles aan doen om te winnen. Vandaag in de Tien: spraakmakende derby's!

Arsenal - Tottenham Hotspur
De eerste van deze tien burenruzies is de North-London Derby, waarin de twee traditionele Engelse topclubs Arsenal en Tottenham Hotspur het tegen elkaar opnemen. De rivaliteit, die is ontstaan doordat de twee stadions in 1913 slechts zes kilometer uit elkaar lagen, bereikte een hoogtepunt toen verdediger Sol Campbell in 2001 van de Spurs overstapte naar The Gunners. Vorig jaar, na de FA cup-winst van Arsenal, bevestigde Jack Wilshere deze spanningen nog maar eens:

Olympiakos Pireaus - Panathinaikos
De strijd tussen Griekse clubs Olympiakos en Panathinaikos werd veroorzaakt door de klasseverschillen in de steden waar de clubs zich bevinden. Panathinaikos komt uit Athene, dat in de tijd dat de club werd opgericht bekend stond om de hogere sociale klasse die er woonde. In Piraeus, de vestigingsplaats van Olympiakos, woonden in de tijd van oprichting van de club vooral arbeiders. De twist tussen de clubs leidde er in 2007 zelfs toe dat een fan van Panathinaikos werd doodgestoken door de Olympiakos-fans. Dat het er ook in het stadion heftig aan toe kan gaan blijkt wel uit onderstaande video:

Heerenveen - Cambuur
Deze derby is op mondiaal niveau niet bekend, maar waarschijnlijk wel de heftigste burenruzie die we in Nederland hebben. Het is dus altijd jammer als een van beide clubs degradeert naar de Jupiler League, omdat we dan de Friese Derby weer minstens een jaar moeten missen. Trainer Dwight Lodeweges stelde in 2014 de rivaliteit tussen beide clubs op de proef door samen met verdediger Lucas Bijker van SC Cambuur over te stappen naar sc Heerenveen. Dit werd de beide mannen niet in dank afgenomen:

Schalke 04 – Borussia Dortmund
De burenruzie tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund, ook wel de Ruhrderby of de Kohlenpottderby genoemd, is de bekendste derby uit Duitsland. De rivaliteit kwam tot stand doordat de clubs een vergelijkbare supportersschare hadden, met vooral fans uit de arbeidersklasse en doordat de steden dichtbij elkaar liggen. Felipe Santana is de meest recente speler die de zeldzame stap van de ene naar de andere club durfde te maken. De verdediger vertrok in 2013 van Dortmund naar Gelsenkirchen. Dat het er tijdens de derby heftig aan toe kan gaan blijkt wel uit deze beelden: 

Rangers FC - Celtic
Met de terugkeer van de Rangers op het hoogste Schotse niveau na de verplichte degradatie naar het vierde niveau in 2012 krijgen we dit seizoen weer An Old Firm Game in de Schotse Premier League te zien. De rivaliteit tussen de clubs wordt mede veroorzaakt door het feit dat de fans van Celtic over het algemeen het katholieke geloof aanhangen, terwijl de supportersschare van de Rangers voornamelijk bestaat uit protestanten. Bij vechtpartijen rondom wedstrijden tussen fans van beide clubs zijn meermaals doden gevallen. Dat ook de spelers beïnvloed worden door de spanningen rondom de wedstrijd is te zien in deze video:

Galatasaray - Fenerbahçe
De rivaliteit tussen deze beide Turkse clubs ontstond toen tijdens een vriendschappelijke versie van de Intercontinentale derby in 1923 de spanningen op het veld zo hoog opliepen dat de supporters op de tribune het ook niet meer uithielden en er gigantische rellen ontstonden. Sindsdien zijn er nooit meer vriendschappelijke wedstrijden tussen beide clubs georganiseerd. Het bekendste incident rondom deze burenruzie vond plaats na de bekerfinale in 1996, die gewonnen werd door Galatasaray in het stadion van Fenerbahçe. Graeme Souness, trainer van Galatasaray, plantte na de wedstrijd een Gala-vlag in de middenstip: 

AC Milan - Internazionale
AC Milan en Inter Milan waren ooit één club, maar een conflict over het aantrekken van buitenlandse spelers leidde tot de splitsing binnen de club. De rivaliteit tussen de beide clubs vond haar oorsprong in de verschillende supportersgroepen van beide clubs. De supporters van Inter behoorden voornamelijk tot de rijkere sociale klasse, terwijl de fans van AC Milan zich tot de arbeiders rekenden. Voor Zlatan Ibrahimovic, hoofdrolspeler in de Manchester Derby van zaterdag, is de Derby della Madonnina geen vreemde: Zlatan speelde zowel voor AC als voor Inter. Ook voor de spelers is de derby van Milaan vaak een beladen wedstrijd:

River Plate - Boca Juniors
Verreweg de bekendste niet-Europese derby is de Argentijnse wedstrijd tussen River Plate en Boca Juniors. Hoewel bij de clubs supporters hebben uit alle sociale klassen, vindt de rivaliteit haar oorsprong in de verschillen tussen de supporters. De fans van Boca Juniors zijn van oorsprong arbeiders, terwijl de supporters van River Plate ook wel Los Millionares genoemd worden. Dat de beide groepen verschrikkelijk fanatiek kunnen zijn is alom bekend: zo lieten de supporters van Boca Juniors tijdens de bekerfinale in 2012 de grond trillen tot een aarbeving van 6,4 op de schaal van Richter.

Atletico Madrid - Real Madrid
De Madrileense Derby is op papier misschien wel de mooiste derby ter wereld. Beide clubs beschikken over een fantastisch elftal. Zo is het geen toeval dat zowel de Champions League-finale van 2014 als die in 2016 werden gespeeld door beide Madrileense teams. Met supersterren als Antoine Griezmann en Cristiano Ronaldo is de burenruzie van Madrid niet alleen voor een Madrileen een fantastische wedstrijd, ook de neutrale kijker kijkt over het algemeen zijn ogen uit bij dit duel. De supportersschares van de clubs zijn nogal verschillend. Atletico wordt vooral gezien als volksclub, terwijl Real Madrid de rijkere klasse meer aanspreekt. Dat het niet alleen maar haat en nijd is tussen beide teams blijkt wel uit deze beelden:

Manchester United-Manchester City
Ten slotte zijn we aangekomen bij de derby waar het dit weekend allemaal om draait: de Manchester Derby. De burenruzie in de Engelse industriestad werd al snel The Greatest Football Show On Earth genoemd. Niet onbegrijpelijk met sterren als Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Kevin De Bruyne en  David Silva en natuurlijk de rivaliteit tussen trainers Pep Guardiola en José Mourinho. De rivaliteit tussen de clubs bereikte een hoogtepunt toen City in 2012 de titel in de allerlaatste minuten van de wedstrijd tegen Queens Park Rangers toch wist te grijpen en United met lege handen achterbleef. De hele voetballiefhebbende wereld zal zaterdag op het puntje van haar stoel zitten om deze geweldige show te kunnen aanschouwen. Dat deze burentwist vaak spectaculaire momenten moge duidelijk zijn:

 

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Ik zou het liefst kaartjes hebben voor

(142 stemmen)

Plaats een reactie

Het laatste Verstappen nieuws - GPBlog.com

Bekijk het laatste nieuws