Primeur in de Arena: 'Ik kwam tot de conclusie dat dit honderd procent rood was'

Primeur in de Arena: 'Ik kwam tot de conclusie dat dit honderd procent rood was'

22-09-2016 07:42
36

Danny Makkelie en Pol van Boekel waren woensdag tijdens het bekerduel tussen Ajax en Willem II verantwoordelijk voor een wereldwijde primeur. In de allereerste officiële wedstrijd waarin de videoscheidsrechter werd ingezet, was zijn invloed direct aanwezig.

Scheidsrechter Makkelie gaf na een uur spelen Anouar Kali een gele kaart. Luttele tellen later kwam echter alsnog de rode kaart tevoorschijn. Van Boekel had hem ingefluisterd dat de overtreding van de Willem II-middenvelder op Lasse Schöne rood waard was. "Ik dacht meteen oei toen ik het zag gebeuren", licht Van Boekel zijn beslissing toe aan Voetbal International.

"Daarop heb ik het beeld een aantal keer uit verschillende hoeken bekeken en kwam ik tot de conclusie dat dit honderd procent rood was. Als ik die overtreding zo waar zou nemen in het veld zou ik daar rood voor geven", vervolgt Van Boekel. Makkelie volgde het advies van zijn collega op. "Ik heb Pol nog gevraagd of hij het zeker wist en hij kende geen twijfel. Dan is het duidelijk. De beelden spreken voor zich. Dit is een moment waarop de videoscheidsrechter zijn nut bewijst."

Goal Bazoer
Ook bij de openingstreffer van Riechedly Bazoer hadden de twee contact. "Wij hadden in het veld al snel door dat Heiko Westermann bij die treffer in buitenspelpositie stond", onthult Makkelie. "De vraag was of dat volgens de regels hinderlijk was en of we de treffer moesten annuleren. Ik dacht van niet en Pol vond ook van niet."

Alle doelpunten in de Arena werden op de beelden nagekeken. "Dat is protocol. Bij alle goals willen we zien of er niets onreglementairs is gebeurd. Buitenspel, een overtreding tijdens de aanval. Je hebt als videoscheidsrechter in deze situatie ook de tijd om dat te bekijken. Tot aan de aftrap, tot het spel hervat is, kun je de treffer nog annuleren."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie