Polen houdt dankzij ontketende Lewandowski nipt Denemarken van het lijf

08-10-2016 22:44

Een ontketende Robert Lewandowski heeft Polen aan een zege op Denemarken geholpen in de WK-kwalificatie. De spits zette het thuisland op een 3-0 voorsprong, maar daarna werd het nog onverwachts spannend: 3-2. Duitsland had geen kind aan Tsjechië en won met 3-0.

Polen - Denemarken 3-2
Polen had na de teleurstellende start van de WK-kwalificatiereeks in Kazachstan (2-2) een overwinning nodig en nam die taak uiterst serieus. De Denen, met ex-Ajacieden Viktor Fischer, Christian Eriksen en Feyenoord-spits Nicolai Jörgensen, hadden weinig in te brengen. Vooral vleugelaanvaller Kamil Grosicki stichtte keer op keer gevaar.

Nadat Arek Milik met een kopbal nog op doelman Kasper Schmeichel was gestuit, sloeg Lewandowski na twintig minuten wel toe op aangeven van Grosicki. Nog voor rust vergrootte Lewandowski de marge uit een strafschop. Het pleit leek beslecht toen de Bayern München-speler kort na rust voor de 3-0 tekende, maar een eigen doelpunt van Kamil Glik hield Denemarken in het zadel.

Invaller Yusuf Poulsen zorgde met het nodige geluk zelfs voor de aansluitingstreffer. Polen hield de voorsprong in de laatste twintig minuten echter vast.

Duitsland - Tsjechië 3-0
In Hamburg was Thomas Müller de grote man voor de Duitsers. De speler van Bayern München, die als diepe spits fungeerde, schoot in de dertiende minuut na een vloeiende aanval de openingstreffer binnen. Kort na rust was Toni Kroos met een bekeken schot verantwoordelijk voor de tweede Duitse treffer. Daarmee was het Tsjechische verzet gebroken. In de 65e minuut maakte Müller zijn tweede van de avond. Ook in de vorige kwalificatie-interland tegen Noorwegen (0-3) was hij al tweemaal trefzeker.