Ajax-opleiding hofleverancier in Europese voetbal, ook Feyenoord in top-twintig

Ajax-opleiding hofleverancier in Europese voetbal, ook Feyenoord in top-twintig

31-10-2016 12:19
48

Ajax is de club die door heel Europa de meeste spelers heeft opgeleid. In totaal zijn 72 spelers die afkomstig zijn uit de Ajax-opleiding actief in de 31 Europese competities.

Dat zocht het bedrijf CIES Football Observatory uit. Als voorwaarde voor een opgeleide speler telt dat deze er tussen zijn 15e en 21ste minimaal drie seizoenen onder contract moet hebben gestaan. In de 31 Europese competities zijn 72 bij Ajax opgeleide spelers actief. Daarmee troeven de Amsterdammers Partizan Belgrado (61 spelers) en Dinamo Zagreb (55 spelers) af.

Feyenoord staat dertiende op de lijst met 42 spelers, PSV zeven plaatsen lager met 39 spelers. AZ en sc Heerenveen leverden allebei 31 spelers af en staan op de 31ste plaats van de ranglijst. De laatste Nederlandse club in de top-veertig is FC Twente (36ste met 29 spelers).

Opvallend is dat als slechts de grootste vijf Europese competities genomen worden (Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk), de Nederlandse clubs ver terugvallen op de lijst. Ajax heeft dan nog maar elf zelf opgeleide spelers rondlopen en staat op een 50ste plaats. Feyenoord levert dan zelfs twee spelers meer en staat op die lijst 37ste. Real Madrid voert de ranglijst aan met 41 zelf opgeleide spelers.

    

Bron: Football Observatory

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s