Het uitgekotste Leipzig-wonder: bizarre transferuitgaven, 6 toptalenten

Het uitgekotste Leipzig-wonder: bizarre transferuitgaven, 6 toptalenten

19-11-2016 12:00
5

Door de zege op Bayer Leverkusen staat promovendus RB Leipzig in ieder geval tot zaterdagavond, wanneer Bayern München speelt, alleen bovenaan in de Bundesliga. Aan het sprookje van de in 2009 opgerichte club uit het oosten van Duitsland lijkt maar geen einde te komen. Toch genieten weinig voetballiefhebbers in Duitsland van het succes.

Hoe is dit wonder van Leipzig ontstaan?
In zeven jaar van de vijfde klasse naar de top van de Bundesliga, het lijkt onmogelijk. Het was ook onmogelijk geweest zonder de grote investeringen van Red Bull. De energiedrankgigant zag in Leipzig een kans om met een financiële injectie een succesvolle club in Oost-Duitsland op te bouwen. De nieuwe vereniging kon in 2009 in de vijfde klasse instromen omdat het de licentie van Makranstädt had overgenomen. RB Leipzig, de RB staat voor Rasenball Sport en niet voor Red Bull, promoveerde in het eerste jaar naar het vierde niveau, twee jaar later naar het derde niveau en weer een jaar later naar de 2. Bundesliga.

Daar bleef Leipzig even hangen, ondanks grote investeringen in de selectie. Ralf Rangnick, voorheen directeur van Leipzig en de andere teams die onder Red Bull vallen, nam een jaar geleden het heft in eigen hand en leidde de club voor de zomer naar het allerhoogste niveau, waar het nu na elf wedstrijden alleen aan kop gaat met spelers waar de meeste voetbalvolgers nog nooit van gehoord hadden.

Waarom roept Leipzig zoveel weerstand op?
Niet iedereen is blij met het succes van Leipzig, hoe mooi en wonderlijk ook. Fans van andere clubs zijn van mening dat de club het succes heeft gekocht. RB Leipzig, het toonbeeld van het moderne voetbal, een commercieel gedrocht niet gebouwd op clubliefde maar op zakken met Red Bull-geld. De ondergang van het voetbal. Supporters van Köln blokkeerden voor het duel met Leipzig de spelersbus en vrijdagavond nog werd de bus voorafgaand aan het duel met Bayer Leverkusen bekogeld met verfbommen.

En het klopt, Leipzig strooit met belachelijk veel geld voor, koopt zich een weg omhoog, maar er zit ook een keerzijde aan. Het succes van de club valt zeker niet alléén te verklaren aan de hand van geld. Bekijk de selectie eens: daar lopen geen gevestigde namen in het voetbal rond. De club heeft een duidelijk beleid met het aantrekken van jong talent, zij het voor veel geld. Spelers die nog amper ervaring hebben op het hoogste niveau, vaak nog geen international bij hun land zijn, maar wel een geweldig team vormen en met modern pressievoetbal nu bovenaan in de Bundesliga staan. Feit: van de 24 selectiespelers zijn er liefst 16 onder de 25 jaar, en daarvan zijn er weer 11 onder de 22 jaar.

De Red Bull-link zichtbaar
Maar, zo is wel duidelijk, zonder Red Bull geen RB Leipzig. Aan het transferbeleid valt al makkelijk af te lezen dat de Duitse club onder het energiedrankjesimperium valt. Het handelen tussen de clubs die onder Red Bull vallen, RB Brasil, RB Salzburg, NY Red Bulls, is zo opzichtig dat niemand zich er eigenlijk nog druk over maakt. Naby Keïta, een toekomstige topspeler, werd afgelopen zomer overgenomen van Salzburg, net als Bernardo, die in het verleden ook al voor Brasil had gespeeld. Ook Benno Schmitz kwam afgelopen zomer over van de zusterclub uit Oostenrijk en in de afgelopen jaren maakten nog talloze spelers de overstap tussen, vaak, de Oostenrijkse en de Duitse Red Bull-club. Leipzig zit overigens wel dieper in de Oostenrijkse markt: veel spelers, ook van andere clubs als Rapid Wien, komen over uit het buurland, zoals een van de uitblinkers Marcel Sabitzer (foto).

Exorbitante transferuitgaven
Voor een club uit die uit de 2. Bundesliga is gepromoveerd, heeft Leipzig afgelopen zomer met bizarre transfersommen gesmeten. Er kwam geen euro binnen en er werd liefst 50 miljoen euro uitgegeven. Maar zelfs in de lagere regionen smeet de club al met geld. In de zomer van 2014, toen het van het derde naar het tweede niveau promoveerde, werd er zomaar 24 miljoen euro gespendeerd aan nieuwe spelers. Een jaar later, nadat de Bundesliga niet bereikt kon worden, nog maar eens 26 miljoen euro. Dit jaar spant de kroon, met uitgaven als 15 miljoen euro voor Keïta, 15 miljoen euro voor het relatief onbekende Championship-talent Oliver Burke, en 10 miljoen euro voor Timo Werner.

De toptalenten van Leipzig
Naby Keïta (21)
Misschien wel het allergrootste talent wat er nu rondloopt in het elftal van RB Leipzig is Naby Keïta uit Guinea. Een onvermoeibare middenvelder met een ongekend overzicht, een geweldige diepe pass en het vermogen om het middenveld al mannetjes passerend over te steken. Powerhouse én creatieve geest Keïta heeft de potentie om de wereldtop te gaan bestormen.

Timo Werner (20)
Een twintigjarige aanvaller die afgelopen zomer voor tien miljoen euro overkwam van VfB Stuttgart. Werner krijgt in het 4-2-2-2-systeem van Leipzig een rol als één van de twee aanvallers en stelt niet teleur, met vijf goals in elf duels.

Yussuf Poulsen (22)
De Deense partner van Werner in de tweemansvoorhoede. Poulsen is niet een doelpuntenmachine (één goal en één assist dit seizoen), maar speelt de rol van aanspeelpunt terwijl hij eveneens een uitstekend overzicht heeft met snijdende passes en bovendien een goede dribbelaar is. Poulsen is een speler die met Leipzig is meegegroeid. Hij kwam in 2013 naar de toen nog Duitse derdeklasser en beleefde het succes bijna vanaf het begin.

Oliver Burke (19)
Toch wel een van de meest opmerkelijke transfers van afgelopen zomer. Burke, een negentienjarige Schotse middenvelder, kwam voor maar liefst vijftien miljoen euro over van Nottingham Forest. Hij moet het vooralsnog doen met invalbeurten bij Leipzig, maar wordt bij de club gezien als een man voor de toekomst.

Davie Selke (21)
Selke was een van de belangrijkste mannen in het promotiejaar van Leipzig vorig seizoen met tien goals. Voor de spits, die zijn opleiding genoot bij Hoffenheim en Werder Bremen, werd door toenmalig tweedeklasser Leipzig doodleuk acht miljoen euro neergelegd. Dit seizoen gaat het wat moeilijker en moet Selke Werner, dat andere toptalent, voor zich dulden.

Marcel Sabitzer (22)
Past in het rijtje met Keïta. Een geweldige middenvelder die ook vrijdag tegen Bayer Leverkusen misschien wel de beste man op het veld was. Meer een aanvallend ingestelde middenvelder die kan dribbelen en strooit met creatieve passes. Dit seizoen al goed voor drie goals en twee assists vanaf de middenlinie. Sabitzer kwam in 2014 over van Rapid Wien en werd een jaartje uitgeleend aan Salzburg, om in 2015 naar Leipzig over te stappen.

Nee, Leipzig heeft niet de charme van een honderd jaar oude vereniging met fans die de clubliefde met de paplepel ingegoten kregen. Maar het is een ongekend interessant project: een die natuurlijk teert op de grote Red Bull-investeringen, maar ook een die de kans biedt aan jong talent om in een professionele omgeving en met een duidelijke voetbalvisie de voetbaltop te bestormen. De Football Manager-freak wrijft zich hierbij al in zijn handen. En dat talent grijpt de kans bij Leipzig zo graag aan, dat het als team tot bijzondere dingen in staat is dit seizoen. Na de zege op Bayer Leverkusen luidt de vraag: hebben Bayern München en Borussia Dortmund er een jonge, hongerige maar serieuze titelconcurrent bij?