Een vrije trap of een penalty: ik zou hem nemen om van 'de nul' af te komen

"Een vrije trap of een penalty: ik zou hem nemen om van 'de nul' af te komen"

19-11-2016 14:05
2

Quizvraag: welke speler speelde de meeste Eredivisie-wedstrijden zonder doelpunt? Antwoord: Pascal Bosschaart. Hij stond 327 wedstrijden droog. Arnold Kruiswijk begint hem echter in de nek te hijgen.

Als de verdediger van Vitesse zaterdagavond tegen zijn oud-werkgever sc Heerenveen niet scoort, heeft hij 297 wedstrijden gespeeld zonder een doelpunt te maken. Dat Bosschaart deze lijst aanvoert, mag een klein wonder heten. "Een mooi verhaal", zegt Bosschaart in het Algemeen Dagblad. "Ik weet dat het record op mijn naam staat, maar dat had echt niet gehoeven."

In zijn Utrecht-periode is er alles aan gedaan om Boschaart te laten scoren. "In een van mijn laatste wedstrijden met FC Utrecht speelden we in 2004 thuis tegen FC Groningen. In de kleedkamer spraken we af dat echt elke bal voor mij zou zijn. Voor beide ploegen stond er namelijk weinig meer op het spel. Een vrije trap of een penalty: ik zou hem nemen om van 'de nul' af te komen."

Toeval of niet, Utrecht kreeg eens strafschop en Bosschaart ging achter de bal staan. "Maar ik miste hem. Achteraf hoor je dan dat Roy Beukenkamp, de doelman van FC Groningen, met zijn hoofd naar een hoek knikte juist om mij van dit negatieve record af te houden. Ik begreep zijn hint alleen niet en knalde dus de verkeerde hoek in. Haha."

In dienst van Feyenoord maakte hij in 2004 in het UEFA Cup-duel met Odd Grennland zijn eerste goal in zijn profcarrière.