"De vraag is dus: werkt ADO Wang tegen of liggen de zaken hier iets anders?"

1 december 2016 om 21:11

Hui Wang mag meer Chinese invloeden bij ADO Den Haag wensen, zo heel gemakkelijk gaat dat niet. Niet alleen de clubstatuten, ook de Nederlandse regelgeving steekt daar een stokje voor.

Wang wil Chinese directeuren en Chinese spelers stallen in de Hofstad. "Maar dat gaat niet zo eenvoudig", zegt directeur Serge Rossmeisl van werkgeversorganisatie FBO tegen Voetbal International. "Je kan hier als Chinees niet zomaar komen werken. Dat bleek vorig jaar al toen ADO een Chinese assistent-trainer wilde aantrekken. De conclusie was dat dit niet zomaar kon."

Volgens Rossmeisl is de procedure voor Chinezen om een werkvergunning te krijgen een ingewikkelde en tijdrovende procedure. "De Nederlandse arbeidsmarkt is beschermd. Als ADO een Chinese directeur zou willen, zal ADO eerst naar het UWV moeten om te melden dat er een vacature is. ADO moet dan eerst in Nederland kijken, dan in de Europese Unie en als na drie maanden ook daar geen geschikte kandidaat is gevonden, kan worden uitgeweken naar China."

FBO kaartte de regelgeving al aan toen Wang ADO medio 2014 overnam. "Dat zou dus ook bekend moeten zijn bij Wang en United Vansen. Je kan je dus afvragen of ADO hier iets te verwijten valt. Misschien verdiept United Vansen zich wel te weinig in de Nederlandse regelgeving."

Chinese spelers
Ook Chinese spelers komen niet zomaar in aanmerking. Naast het inkomenscriterium (bijna twee ton voor achttien- en negentienjarigen, vier ton voor oudere spelers), geldt er een kwaliteitsnorm. Chinese spelers moeten een achtergrond als international of jeugdinternational hebben. "De vraag is dus: werkt ADO Wang tegen of liggen de zaken in Nederland iets anders dan in China wordt gedacht?"

Lees ook: Rechtszaak ADO tegen Wang op 28 december