Wie is 'Vura' Misidjan? 4 dingen over de 'brommer' van 5 miljoen euro

Wie is 'Vura' Misidjan? 4 dingen over de 'brommer' van 5 miljoen euro

08-12-2016 10:30
1

Virgil Misidjan speelt al jaren met Ludogorets in de Champions League en maakte deze week indruk met zijn openingstreffer op bezoek bij Paris Saint-Germain. De 23-jarige linksbuiten - bijnaam Vura en spelend met rugnummer 93, zijn geboortejaar - zegt tegen Voetbal International graag voor een Nederlandse topclub te willen spelen, met de interesse van PSV gemeld in Bulgaarse media. Maar wie is Misidjan eigenlijk?

Van Jupiler League naar Champions League
Misidjan, geboren in het Brabantse Goirle, bewijst hoe transfers naar plekken buiten het zicht van de Nederlandse voetballiefhebber ook heel goed kunnen uitpakken. Na anderhalf seizoen in het eerste van Willem II (Jupiler League en Eredivisie) vertrok de toen twintigjarige aanvaller in 2013 naar Ludogorets in Bulgarije voor zo'n 750.000 euro. Hij werd al snel een van de sterspelers en de successen reeg hij aaneen: drie keer landskampioen, één keer bekerwinnaar, negen wedstrijden in de Europa League, 24 wedstrijden (inclusief voorrondes) in de Champions League en 32 goals in alle competities bij elkaar.

'Een uur vrij' tegen PSV
Vooral in de Champions League kende Misidjan vele hoogtepunten met de relatief kleine Bulgaarse club. Hij speelde op een volgepakt Anfield Road tegen Steven Gerrard en op een volgepakt Santiago Bernabeu tegen Cristiano Ronaldo en Gareth Bale en mocht deze editie aantreden tegen Arsenal en Paris Saint-Germain. In het duel met de laatste club speelde Ludogorets knap met 2-2 gelijk (mede door een goal van Vura), waardoor het na de winterstop verder mag in de Europa League.

Een toernooi waar Misidjan PSV, de club waar hij deze week vaag aan gelinkt werd, nog goed van kent. In 2013/14 won Ludogorets in het jaar dat ze de achtste finales bereikten in de groepsfase met 0-2 bij PSV en Misidjan was één van de doelpuntenmakers. "Voor mijn gevoel stond ik wel een uur vrij", zei hij over die goal tegen NU. "En toen ik de bal aannam kon ik voor m'n gevoel nóg een uur wachten, zo vrij stond ik."


Gijp: Misidjan op de brommer
"Hij is op de brommer. Hier zou hij normaal geflitst moeten worden", schaterlachte René van der Gijp. Als je van de mannen van Voetbal Inside de duim omhoog krijgt, dan weet je dat je iets goed hebt gedaan. In zijn laatste maanden bij Willem II maakte Misidjan, zeker met zijn sprint op bezoek bij FC Twente, indruk met zijn grootste kwaliteit: zijn snelheid. "Als back lig je wakker", zei Johan Derksen over Misidjan. "Als je zo'n jongen een beetje techniek kan bijleren, heb je zo vijf miljoen euro."

Vijf miljoen euro
Die vijf miljoen euro van Derksen was goed ingeschat, want inderdaad was dat de vraagprijs die Ludogorets een jaar geleden al hanteerde toen er interesse op gang kwam in Misidjan, zo bevestigde de aanvaller zelf. En ieder jaar is er voor de aanvaller eigenlijk opnieuw de kans om de Bulgaarse club te verlaten. Afgelopen zomer nog clubs uit het Championship, die hij afwees voor een langer verblijf bij Ludogorets in de Champions League. Mocht PSV geïnteresseerd zijn, dan al het wel wat kunnen afsnoepen van die vraagprijs, maar er moet hoe dan ook met aardig wat miljoenen gestrooid gaan worden.



In een interview met Voetbal International vertelde Misidjan in 2013 dat ook hij bang was dat hij buiten beeld zou raken in Bulgarije, maar dat hij zijn motivatie haalde uit mensen die zeiden: die zien we nooit meer terug. En zie hier, Misidjan zit in zijn vierde seizoen bij Ludogorets en staat prominenter op de Nederlandse voetbalkaart dan ooit. De 23-jarige linksbuiten wil ondanks de jaarlijkse interesse uit Engeland, een van zijn voetbaldroomlanden, graag een kans in de Nederlandse top.

Ajax is nog op zoek naar een buitenspeler, Feyenoord wellicht ook als Bilal Basaçikoglu vertrekt en PSV moet zich ook oriënteren op die positie door het aflopende contract van Luciano Narsingh en het gebrek aan genoeg opties op de vleugels. Kansen genoeg voor Misidjan, een pijlsnelle aanvaller, ervaren Champions League-ganger én bewezen doelpuntenmaker. Welke club durft het aan?