Battle tussen Jörgensen en Dolberg levert een duidelijke winnaar op

14-12-2016 13:15
30

Toen Kasper Dolberg drie keer scoorde in de wedstrijd tegen NEC (5-0) was de Ajax-spits volgens kenners de beste Deen in vergelijking met Feyenoord-aanvaller Nicolai Jörgensen. Na afgelopen weekend zijn de meningen weer volledig gedraaid en is Jörgensen de beste Deense spits. Maar wie presteert cijfermatig nu eigenlijk het best? VoetbalPrimeur duikt in de Eredivisie-statistieken.

Na zijn goal én 2 assists tijdens het bezoek van Feyenoord bij AZ is Jörgensen verreweg de meest productieve speler in de Eredivisie, met 12 doelpunten en 7 assists. Zijn landgenoot en rivaal Dolberg is met 8 goals en 2 assists een stuk minder doorslaggevend, maar kreeg ook veel minder speelminuten. Jörgensen kwam in 16 duels als basisspeler tot 1357 minuten, Dolberg in 13 wedstrijden als basisspeler en twee wedstrijden als invaller tot 1052 minuten. Hoe zien de cijfers van Jörgensen en Dolberg eruit als de cijfers over per 90 gespeelde minuten berekent?

Opvallend is dat Jörgensen en Dolberg dan veel dichter naar elkaar toe trekken wat betreft doelpuntengemiddelde: 0.8 doelpunten voor Jörgensen per 90 minuten, 0.68 voor Dolberg. Jörgensen heeft wel een stuk minder schoten nodig om tot scoren te komen (minder dan 5 - Dolberg ruim 6) en stelt zijn ploeggenoten ook meer in staat om te scoren. Hij creëert per wedstrijd bijna twee kansen en is om de wedstrijd goed voor een assist.

Dolberg scoort op andere punten (soms véél beter) dan Jörgensen. Zo blijkt hij als spits actiever in zijn acties en sterker in zijn duels. Per wedstrijd maakt hij meer dan twee dribbels aan de bal, Jörgensen 0.5. In de duels is Dolberg veel sterker (58% van zijn duels wint hij, tegenover 46% voor Jörgensen) en in zijn geslaagde passes scoort de Ajacied nét iets beter, maar dat betekent niet dat hij meteen beter is in balbezit: per 90 minuten lijdt Dolberg bijna drie keer balverlies en heeft hij bijna vier keer een slechte balcontrole. Jörgensen (1.7 keer balverlies en 2.2 slechte balcontroles per 90 minuten) is een stuk zekerder.

Goals
Verder inzoomend op hoe de twee spitsen hun goals maken, valt op dat Jörgensen dat echt maar op één manier doet: met zijn rechtervoet. Alle twaalf goals maakte hij met zijn rechter. Tien van zijn doelpunten scoorde hij binnen het strafschopgebied, twee van erbuiten. Dolberg maakte er zes met zijn rechtervoet en twee met zijn hoofd. Eén keer was hij van buiten de zestien trefzeker, één keer uit een standaardsituatie en één keer vanuit een voorzet. Jörgensen was geen een keer trefzeker uit een dood speelmoment of een voorzet. Opvallend is dat de Ajax-Deen slechts tegen vier verschillende tegenstanders trefzeker was in de Eredivisie en de Feyenoord-Deen tegen liefst tien.

Conclusie
Op basis van de cijfers is Jörgensen niet alleen doorslaggevender voor zijn ploeg, maar ook constanter in zijn doelpunten, scherper voor de goal en sterker als aanspeelpunt. Hij wint weliswaar minder duels (ook in de lucht) en maakt minder dribbels dan Dolberg, maar hij heeft minder schoten nodig voor zijn goals, creëert veel meer kansen voor zijn ploeggenoten en lijdt minder balverlies. De Deense strijd tussen Jörgensen en Dolberg wordt in deze fase van het seizoen duidelijk door de Feyenoorder gewonnen.