'Als je in China bent geweest, is het heel moeilijk om een goede club te krijgen'

  'Als je in China bent geweest, is het heel moeilijk om een goede club te krijgen'

  maandag 9 januari 2017 om 20:24

  De koopwoede van de Chinese clubs kent geen grenzen. Onder anderen Nemanja Gudelj (foto) gaat de komende drie jaar zo'n zeventien miljoen euro verdienen in het Aziatische land. Volgens China-kenner Arie Haan is het niveau beter dan men denkt.

  De ex-bondscoach van de Chinezen erkent evenwel dat je sportieve carrière een knauw krijgt. "Als je in China bent geweest, is het heel moeilijk om weer een goede club te krijgen. Het gevoel overheerst: het is amateurvoetbal daar", zegt Haan in NRC/Next. Hij spreekt dat gevoel meteen tegen. "Als je de vijf beste teams uit China in de Nederlandse competitie zet, doen die mee om het kampioenschap."

  Door de vele miljoenen die in China te verdienen zijn, stapten naast Gudelj al spelers als Carlos Tévez en Oscar op het vliegtuig. "Ze denken dat ze met geld alles kunnen kopen. Maar dat werkt niet in de voetballerij. Er is veel meer voor nodig", stelt Haan. Hij vergelijkt het met Amerika, waar in de jaren zeventig Pelé, Beckenbauer en Cruijff gingen spelen. "Dat kwam ook niet van de grond. Het geeft aantrekkingskracht, maar je eigen voetbalniveau gaat niet omhoog."

  Volgens Sparta-voorzitter Rob Westerhof, die als Philips-directeur verantwoordelijk was voor de Chinese markt, is het een speeltje en een imagokwestie. "Het land is economisch niet meer communistisch, het is kapitalistischer dan Nederland. Maar op deze manier hopen zakenmensen een goede beurt bij de leiders te maken. Het is de oude Confucius-gedachte, je luistert naar de leiders."

  Lees meer over:Super League (China)

  Plaats een reactie

  Sil Meijer +13285
  maandag 9 januari 2017 om 20:28
  Ja als wij zoveel geld zouden hebben zouden we veeeeel beter zijn! Dan hebben instromende jeugd, wij zijn dus EL en CL, en we hebben een beter nationaal team, dus zouden de sterren voor NL kiezen.
  Vind ik leuk
  maandag 9 januari 2017 om 20:31
  Ik heb Arie Haan de afgelopen jaren een hoop onzin horen verkondigen dus ik kan dit moeilijk serieus nemen. Desalniettemin zullen er best wel Chinese teams zijn die kunnen voetballen als je ziet wat voor voetballers er rondlopen.
  Vind ik leuk
  Arie Haan +1179
  maandag 9 januari 2017 om 21:06
  Beetje jammer dit... ;-)
  Vind ik leuk
  dinsdag 10 januari 2017 om 07:36
  Nee hoor, ik woon al enkele jaren in China en ben seizoenkaarthouder bij Guangzhou R&F. Ik zie ze allemaal wekelijks spelen. Arie mag dan aardig wat ervaring hebben hier, hij lult wat betreft het niveau. Die topteams zijn afhankelijk van hun buitenlanders. Ze zijn allemaal doorzeeft van zwakke plekken.
  Vind ik leuk
  Come on Utreg +21600
  maandag 9 januari 2017 om 21:02
  Waar was Arie Haan de laatste jaren? Iemand iets van hem vernomen?
  Vind ik leuk
  Arie Haan +1179
  maandag 9 januari 2017 om 21:07
  Ik was hier.. niet super actief op de voorgrond.. ;-)
  Vind ik leuk
  Come on Utreg +21600
  maandag 9 januari 2017 om 21:33
  Gast, stop hiermee joh..
  Vind ik leuk
  Arie Haan +1179
  maandag 9 januari 2017 om 21:36
  Rustig maar 'gast'.. ;-)
  Vind ik leuk
  wattenstaafje +18298
  dinsdag 10 januari 2017 om 06:17
  Die was in China toch? Dan klopt zn theorie wel. Als je daar bent geweest wordt het wel moeilijk.....
  [Reactie gewijzigd op ]
  Vind ik leuk

  Bekijk het laatste nieuws

  'Als je in China bent geweest, is het heel moeilijk om een goede club te krijgen'