Eredivisie-spelers 582 miljoen euro waard, inkomsten Nederland stagneren

12 januari 2017 om 15:00

De UEFA publiceerde donderdag het rapport over het financiële jaar 2015. Naast de feitjes over clubs die het rijkst zijn of de meeste schulden hebben, waren in het rapport ook nog veel andere interessante publicaties te vinden. Hoe zeker zijn coaches in Nederland van hun baan, en hoeveel zijn de spelers in de Eredivisie gezamenlijk eigenlijk waard? VoetbalPrimeur zet een aantal interessante feiten uit het Club Licensing Benchmarking Report van de Europese voetbalbond.

Baanzekerheid hoofdcoaches
Hoe verder zuidelijker, hoe groter de kans voor trainers is om ontslagen te worden. Die conclusie trekt de UEFA op basis van de gegevens die het in het rapport publiceert. Nederland behoort tot de (in dit geval gele) middenmoot. Het percentage clubs dat van hoofdtrainer is veranderd is vijftig procent in Nederland over de gemeten periode, net zoveel als in Spanje. In Engeland ligt dat op veertig procent. Landen als Duitsland en ook Italië scoren slechter met respectievelijk 56 en 65 procent. Frankrijk scoort opvallend goed met slechts 25 procent. De kleine cirkels zijn het aantal trainersmutaties in de tweede divisies.

Relatief jonge trainers in Nederland
In augustus 2016 lag de gemiddelde leeftijd van trainers in de Eredivisie op 46,6 jaar. Daarmee heeft Nederland een relatief jonge gemiddelde leeftijd. In Engeland lag het gemiddelde op 52 jaar, in Frankrijk op 51 jaar en in Spanje op bijna 50 jaar, net als in Italië. Duitsland geeft ook meer jonge trainers de kans met een gemiddelde leeftijd van 46,7 jaar. Overigens is Nederland wat buitenlandse trainers betreft in geen enkel lijstje terug te vinden, wat betekent dat er in Nederland vooral met trainers van eigen bodem wordt gewerkt. In de Premier League waren in augustus 2016 75 procent van de coaches buitenlands.

Jupiler League de jongste competitie
Van alle competities in Europa is de Nederlandse Jupiler League de competitie met de jongste gemiddelde leeftijd: 23,1 jaar. De Eredivisie volgt (na de competitie van Litouwen) met een gemiddelde leeftijd van 23,8 jaar. In landen als Engeland, Spanje en Italië ligt de gemiddelde leeftijd rond de 27 jaar. Ook wat het aantal buitenlandse spelers actief in Nederland betreft staan de Eredivisie en de Jupiler League niet in de top-tien.

Marktwaarde Eredivisie-spelers op 582 miljoen euro
De UEFA doet ook een schatting naar wat alle spelers per competitie bij elkaar opgeteld waard zijn. De spelers in Nederland vertegenwoordigen volgens de bond een waarde van in totaal 582 miljoen euro. Nederland neemt daarmee de twaalfde positie in, achter Turkije (947 miljoen euro), Rusland (895 miljoen euro), maar ook het Championship (750 miljoen euro).


Bezoekersaantallen
Gedurende het seizoen 2015/2016 kwamen er gemiddeld 19.387 mensen naar een Eredivisie-wedstrijd kijken. In totaal waren dat bijna zes miljoen bezoeken. Nederland neemt op de supportersindex de zevende plek in. Engeland is met bijna 14 miljoen bezoeken de lijstaanvoerder. Vorig seizoen was er in Nederland een groei van drie procent qua bezoekersaantallen in vergelijking met het jaar daarvoor.

Inkomsten Nederland stagneren
Opvallend is dat Nederland, dat de achtste positie inneemt op de ranglijst met inkomsten, in een periode van zes jaar tijd nauwelijks stappen vooruit heeft gemaakt. Terwijl alle andere competities een grote groei beleven vooral dankzij grote tv-deals, groeiden de inkomsten van Nederland slechts gemiddeld met 2,7 procent over zes jaar tijd.

Salarissen Eredivisie-clubs
Eredivisie-clubs gaven in het financiële jaar 2015 gezamenlijk 272 miljoen euro uit aan salarissen. Met een gemiddelde van 15,1 miljoen euro per club staat Nederland daarmee op de achtste plaats. In tegenstelling tot vele andere competities nam de groei wel af met één procent. Engeland is de grote uitgever van alle Europese competities.



Het volledige, 130 pagina's tellende rapport, vind je hier!

Lees ook:
De schuldenranglijst: Manchester United 536 (!) miljoen euro in de min