Rijzende FC Utrecht-ster: "Ik weet dat ik in beeld ben bij de bondscoach"

23 januari om 11:00

Marokkaans jeugdinternational Sofyan Amrabat heeft zich dit seizoen in de basis gespeeld bij FC Utrecht. De twintigjarige technicus wordt op het Utrecht-middenveld steevast bijgestaan door Yassin Ayoub en Nacer Barazite, eveneens spelers met Marokkaanse roots. VoetbalPrimeur sprak Amrabat na FC Utrecht-Ajax (0-1). 

Emile van de Sande
UTRECHT

Hebben jullie het onderling over de, zoals rapper Ali B het in 2004 noemde, 'Mocro flavour' op het middenveld?
"We praten dagelijks met elkaar, ja. We zijn alledrie op de goede weg, persoonlijk maar ook als middenveld. Daarom is het voor ons belangrijk om deze lijn door te trekken tot het einde van het seizoen. Het helpt in ieder geval wel, dat we uit dezelfde cultuur komen. We zijn alle drie Marokkaans, we begrijpen elkaar goed. Dat is zeker een voordeel."

Je maakte al onderdeel uit van verschillende Marokko-teams. Hoe dicht zit je voor je gevoel tegen het eerste elftal aan?
"Ik volg het Marokkaanse elftal op de voet. Ik weet dat ik in beeld ben bij de bondscoach (Hervé Renard, red.). Ik heb ook al met hem gesproken. Hij heeft aangegeven dat ik heel goed bezig ben en dat hij me volgt. Hij zegt dat ik zo door moet gaan. Uiteindelijk is het natuurlijk aan hem of hij me erbij haalt. Op welke termijn dat kan gaan gebeuren weet ik niet. Dat moet je aan de bondscoach vragen."

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat je tegenstander van vandaag, Hakim Ziyech, werd gepasseerd door Renard. Hoe kijk je daar tegenaan?
"Hakim is een hele goede speler. Dat hebben we al heel vaak kunnen zien en vandaag (zondag, red.) ook weer. Ik vind dat hij er altijd bij moet zitten. Hij moet in ieder geval in de selectie zitten en dan bepaalt de bondscoach of hij speelt of niet. Hij hoort hoe dan ook bij de beste 23 spelers uit Marokko."

Ook je geblesseerde broer Nordin zit niet bij de selectie. Spreken jullie regelmatig over het Marokkaanse elftal?
"Ja, zeker. Hij is nu thuis in Nederland, daar baalt hij van. Hij was natuurlijk graag meegegaan, dan had hij nu op de Africa Cup gespeeld. Maar het gaat nou eenmaal niet altijd zoals je wilt in de voetballerij. Voor mij zou het in ieder geval een droom zijn om ooit samen met hem voor Marokko te spelen."