Ajax houdt Zivkovic scherp in de gaten: 'Bij Ajax toch wat kleiner en drukker'

Ajax houdt Zivkovic scherp in de gaten: 'Bij Ajax toch wat kleiner en drukker'

23-01-2017 06:30
10

Ajax hield zondag de nul tegen FC Utrecht en dat bleek in de slotfase genoeg voor een 0-1 overwinning. Nick Viergever speelde een zeer degelijke wedstrijd, tegen het gevaarlijke spitsenduo van de Utrechters. VoetbalPrimeur sprak de mandekker van Ajax na het laatste fluitsignaal.

Emile van de Sande
UTRECHT

Na een uur spelen kreeg Ajax de ultieme kans om de score te openen, toen Utrecht-middenvelder Nacer Barazite hands maakte in de zestien. "We hadden een doelpunt nodig en dus kwam de penalty zeer goed uit. Lasse schiet hem helaas over, dat kan gebeuren", begint Viergever tegen VoetbalPrimeur. In de slotfase was het alsnog raak: Schöne pegelde de bal in de kruising. "We zijn er alles aan blijven doen om de wedstrijd te winnen. Dat werd beloond, want hij schoot hem fantastisch binnen. Dat is voor hem heel leuk. Hij heeft revanche kunnen nemen op zichzelf."

Daarmee maakte Ajax een einde aan de slechte reeks uitwedstrijden tegen Utrecht. "We hoorden dat we al zeven jaar niet meer gewonnen hadden hier. Dat is behoorlijk lang. Dan is het lekker om een einde aan die reeks te maken. Ook omdat het een belangrijke fase in de competitie is", zegt Viergever. Door de overwinning blijft Ajax in het spoor van Feyenoord, dat zaterdagavond al wist te winnen van Willem II. De achterstand op de Rotterdammers bedraagt vijf punten.

Zivkovic
Viergever stond zondag tegenover het spitsenduo Richairo Zivkovic-Sebastien Haller. De centrale verdediger is lovend over Zivkovic, die dit seizoen door Ajax verhuurd wordt aan de Domstedelingen. "Hij maakt hier een hele goede ontwikkeling door", zegt Viergever, die wel een kanttekening plaatst. "Ze spelen hier tactisch heel anders, hij is hier de lopende spits. Bij Ajax zijn de ruimtes kleiner, dus dat is een heel ander type spel. Maar hij doet het dit seizoen zeker naar behoren. Vandaag kreeg hij ook weer z'n kansjes. In dit systeem komen zijn kwaliteiten goed uit de verf."

Zivkovic kan volgend seizoen een meerwaarde zijn voor Ajax, is Viergever van mening. "Het is voor hem belangrijk dat hij minuten maakt, omdat hij nog een jonge speler is. Hij komt hier genoeg aan spelen toe, dus maakt hij sowieso een ontwikkeling door. Zijn techniek en inzicht worden hier beter en dat is belangrijk, want bij Ajax is het voorin toch wat kleiner en drukker. Als hij hier zijn ding blijft doen, kan hij volgend seizoen weer aansluiten."