Overmars blijkt last minute-shopper: 9 niet altijd even succesvolle late aankopen

Overmars blijkt last minute-shopper: 9 niet altijd even succesvolle late aankopen

01-02-2017 15:15
35

Met de komst van David Neres slechts twee uur voor het verstrijken van de transferdeadline liet Ajax het ook deze transferperiode weer op de laatste momenten aankomen. Directeur voetbalzaken Marc Overmars blijkt sinds zijn aanstelling in de zomer van 2012 de Ajax-fans wel vaker heel lang in spanning te houden.

Naast Neres - voor wie tot wel 15 miljoen euro betaald werd - kwamen er onder zijn bewind nog acht spelers pas in de laatste dagen van de transferperiode naar Ajax. En lang niet altijd bleken die aankopen een succes. VoetbalPrimeur zet de last minute-transfers van Overmars bij Ajax op een rij.

Hakim Ziyech - 30 augustus 2016 - 11 miljoen euro
Niet op de laatste, maar wel op de voorlaatste transferdag van de zomer van 2016. Ziyech was in alle opzichten een last minute-deal van Overmars. Lang had Ajax helemaal geen interesse in de spelmaker van FC Twente, maar pas op het laatste moment werd besloten om Ziyech toch naar Amsterdam te halen. Met succes.

Daley Sinkgraven - 31 januari 2015 - 7 miljoen euro
Sinkgraven werd op 31 januari gepresenteerd na zijn komst van sc Heerenveen, maar de deal werd pas officieel op de laatste dag van de transfermarkt (2 februari) toen hij de medische keuring had doorstaan. Hij kwam als aanvallende middenvelder/buitenspeler en maar wist in die rol geen basisplaats te veroveren en is inmiddels linksback.

Diederik Boer - 31 augustus 2014 - 1 miljoen euro
De immer betrouwbare reservekeeper van Ajax maakte een dag voor de transferdeadline de overstap van PEC Zwolle naar de Amsterdamse club vanwege het aanstaande vertrek van Kenneth Vermeer naar Feyenoord.

Niki Zimling - 1 september 2014 - 500.000 euro (huurtarief)
Na het vertrek van Christian Poulsen was Ajax op zoek naar een nieuwe, ervaren controleur, maar die zoektocht bleek lastiger dan gedacht. Daarom werd Niki Zimling in paniek op de laatste dag van de transfermarkt gehuurd van Mainz en dat bleek een misser, want de middenvelder groeide nooit uit tot belangrijke basisspeler.

Lerin Duarte - 2 september 2013 - 3 miljoen euro
Een van de grootste transferflops van Overmars kwam vlak voor de transferdeadline in de zomer van 2013 voor drie miljoen euro over van Heracles Almelo. Duarte bleek tekort te komen voor het niveau van Ajax en vorig jaar werd zijn contract na meerdere mislukte verhuurperiodes ontbonden.

Isaac Cuenca - 31 januari 2013 - huur
Een transfer die in hetzelfde rijtje als die van Duarte past. Cuenca werd als talent van FC Barcelona op de laatste dag van de transfermarkt naar Ajax gehaald om de vleugels te versterken, maar van een versterking was geen sprake. Mede door blessureleed, maar ook omdat hij gewoon zijn draai in Amsterdam niet vond, speelde hij maar drie wedstrijdjes in de Eredivisie.

Ryan Babel - 31 augustus 2012 - transfervrij
Op deze dag versterkte Ajax zich nog met twee spelers, waarvan Babel er een was. De aanvaller kon weg bij Hoffenheim en Overmars bood hem de kans. De oude Babel zagen we niet altijd terug, maar hij kwam tot zijn vertrek naar Kasimpasa een jaar later wel tot zestien wedstrijdjes in het eerste elftal.

Lucas Andersen - 31 augustus 2012 - 1,4 miljoen euro
Andersen was geen directe versterking voor de basis maar groeide gedurende zijn eerste seizoen in Amsterdam wel naar het eerste elftal toe. Hij werd door Overmars vlak voor het verstrijken van de transferdeadline nog opgehaald bij Aalborg. Inmiddels speelt hij in Zwitserland bij Grasshoppers.



Lees ook: Neres extreem waardevol in korte tijd: 'Geen garanties voor gok van Ajax'