Clubs storten zich volledig op eSports: "Niet lang voordat eerste transfers komen"
Sinds het contracteren van Koen Weijland door Ajax als eerste officiële eSporter van Nederland is het snel gegaan met de eSports. Inmiddels hebben alle Eredivisie-clubs een FIFA17-eSporter aangetrokken voor de maandag startende E-Divisie en is de sport wereldwijd aan een enorme opmars bezig. VoetbalPrimeur geeft een introductie tot deze nieuwe tak van sport in het profvoetbal.
eSports is booming
Wie denkt dat het spelen van FIFA17 voor een paar verveelde pubers is, heeft het goed mis. FIFA eSports is een serieuze sport, waar profclubs zich de laatste jaren massaal op storten. Inmiddels hebben clubs als Manchester City, Paris Saint-Germain, AS Monaco, Valencia, Schalke 04, Olympique Lyon en VfL Wolfsburg een of meerdere eSporters onder contract staan, naast de gehele Eredivisie. De internationale competities die zij spelen worden door honderdduizenden mensen bekeken. Een voorbeeld: een toernooi in Warschau in 2016 waar ook Ajacied Weijland aan meedeed leverde het enorme aantal van 500.000 streams op.
"De markt voor FIFA eSports is enorm groot met 1,5 miljoen gamers in Nederland", verklaart Roan Vlutters van eSports Soccer Media, dat eSporters begeleidt, in gesprek met VoetbalPrimeur het succes van FIFA eSports, waar de Eredivisie nu massaal op inspringt. Nederland kent een aantal gamers dat tot de top van de wereld behoort: Ali Bruma, Tony 'NeverGiveUp' Kok, Dani Hagebeuk (Ajax) en Bryan Hessing (Heracles Almelo). Bij de buitenlandse clubs springen Paris Saint-Germain-spelers Agge (August Rosenmeier) en Daxe (Lucas Cuillerier) er bovenuit. Steeds meer clubs storten zich op eSports en de strijd om de beste spelers te strikken wordt ook steeds heviger. "Het gaat niet lang duren voordat we ook de eerste transfers gaan zien in de FIFA eSports", voorziet Vlutters.
Komende zaterdag staat in Parijs de regionale finale van het FIFA Ultimate Team Championship op het programma met een prijzenpot van 100.000 dollar. De winnaar van dat toernooi speelt op 20 mei in de wereldwijde finale in Berlijn. Aan de regionale finale in Parijs doen Ajacied Hagebeuk, die pas anderhalf jaar serieus FIFA speelt en in rap tempo naar de top is geklommen, en Ali Bruma mee, net als dertig andere gamers. Heraclied Hessing heeft zich al gekwalificeerd voor de tweede regionale finale in Madrid op 6 mei. Ook de winnaar van de Nederlandse E-Divisie, die maandag dus begint, kwalificeert zich voor het toernooi waar een ticket kan worden geboekt voor de grote finale in Berlijn.
Wat is de E-divisie?
Nederland heeft als eerste land een officiële eSports-competitie die volledig gelieerd is aan de echte nationale voetbalcompetitie. In de E-Divisie spelen achttien gamers van achttien clubs in een FIFA 17-competitie tegen elkaar om de beste van Nederland te worden. De spelers van de achttien clubs spelen in de Ultimate Team-modus, waarmee ze een team kunnen samenstellen door spelers te kopen en te verkopen. Spelers met veel punten kunnen sneller een topspeler in hun team opnemen.
Hoe steekt de competitie in elkaar?
Het eerste seizoen van de E-Divisie bestaat uit zeventien speelronden, die gelijk lopen met het schema in de Eredivisie. Zo nemen alle clubs het, afwisselend op de PlayStation 4 en de XBOX One, één keer tegen elkaar op. De kampioen van Nederland mag dus meedoen aan de tweede regionale finale in Madrid in mei en de winnaar daarvan plaatst zich voor het wereldkampioenschap met de beste FIFA17-gamers van de wereld.
Hoe kun je de E-Divisie volgen?
De wedstrijden uit de E-Divisie worden wekelijks op maandag uitgezonden. Omdat de speelschema's van de online competitie en de Eredivisie gelijk moeten worden getrokken begint de FIFA17-competitie op 6 februari met een volle speelweek. De wedstrijden uit de E-Divisie zijn te volgen via Twitch en YouTube en zullen ook op VoetbalPrimeur te zien zijn. Bovendien komt er een wekelijks programma waarin YouTubers als Koen Weijland en VVBasVV hun analyses geven op de wedstrijden.
Welke spelers doen er mee?