Jörgensen in gesprek met mental coach: Dingen waar ik thuis spijt van kreeg

Jörgensen in gesprek met mental coach: "Dingen waar ik thuis spijt van kreeg"

04-02-2017 07:46
1

Feyenoord-topscorer Nicolai Jörgensen zat een paar jaar geleden in een diep dal. Zijn verblijf bij Bayer Leverkusen, dat hem in 2010 naar Duitsland haalde, liep uit op een sportief debacle. Met NRC Handelsblad blikt Jörgensen (26) terug. 

"Voor het eerst woonde ik op mijzelf. Het waren zware jaren. Ik ben er harder geworden", aldus de spits, die dit seizoen veertien keer scoorde in de Eredivisie. In 2012 verkocht Leverkusen hem aan FC Kopenhagen. Ook daar had Jörgensen het moeilijk. "Ik speelde veel slechte wedstrijden omdat ik gefrustreerd raakte. Veel coaches gaven mij waarschuwingen: als je je nog één keer misdraagt kan je hier niet meer spelen. Ik kreeg rode kaarten voor het uitschelden van de scheidsrechter en voor onnodige overtredingen. Dat was ik niet: zodra ik het veld verliet was ik weer de aardigste jongen."

"Op mijn 24ste kwam er een omschakelmoment. Het kon zo niet langer. Door mijn temperament deed ik dingen waar ik thuis spijt van kreeg, waar ik droevig van werd", vervolgt de Deen. "Ik sprak met een mental coach. Dat ging meer over presteren, over zelfvertrouwen. En over mijn temperament. Maar niets hielp. Ik realiseerde me dat ik moest veranderen. Iedere keer moest ik mij er bij het begin van een duel aan herinneren dat ik niet kwaad moest worden."

Inmiddels oogt hij rustig binnen de lijnen. "Nu moet ik een balans zoeken, moet ik meer boos zijn of niet? Ik hou ervan kalm te zijn op het veld, daardoor ben ik meer gefocust en scoor ik meer."