'Larsson maakt financiële klapper met transfer naar NEC door 'verboden clausule''

'Larsson maakt financiële klapper met transfer naar NEC door 'verboden clausule''

04-02-2017 10:25
4

Jordan Larsson spinde financieel flink garen bij zijn transfer van Helsingborgs IF naar NEC afgelopen maand. Door een inmiddels verboden clausule streek de negentienjarige Zweed de helft van de transfersom op, zo heeft Afton Bladet onthuld.

NEC betaalde tussen de vier en vijf ton voor Larsson, die daardoor minimaal 200.000 euro heeft ontvangen. Rob Jansen wist in 2014 na moeizame onderhandelingen te bedingen dat de aanvaller de helft van de transfersom zou krijgen, mocht hij worden doorverkocht. Daarmee was de Nederlandse zaakwaarnemer net op tijd. Een klein jaar later verbood de FIFA zulke afspraken.

Helsingborgs hield door de afspraken weinig over aan de transfer van Larsson naar Nijmegen. De club dacht lang over een potentiële goudmijn te beschikken, maar na de degradatie en een aanval van hooligans op de speler moest hij worden verkocht. Van de ruim twee ton die Helsingborgs ontving, ging vanwege een lening ook nog een riant deel naar één van de sponsors.

Overigens was vader Henrik Larsson nooit betrokken bij de onderhandelingen. De oud-Feyenoorder ging in 2015 als trainer aan de slag bij de toenmalige club van zijn zoon.