Ajax slaat op perfect moment toe voor 'unieke' Neres: 'Ze weten héél veel van hem'

Ajax slaat op perfect moment toe voor 'unieke' Neres: 'Ze weten héél veel van hem'

07-02-2017 12:15
52

Op deadlineday slaagde Ajax erin om São Paulo-aanvaller David Neres voor zo'n twaalf miljoen euro binnen te hengelen. De negentienjarige Braziliaan arriveert waarschijnlijk over een paar weken in Nederland. Hoe kijkt men in Brazilië tegen de Neres-deal aan? Wat voor speler kan men in Amsterdam verwachten? VoetbalPrimeur vroeg het aan insider Renato Rodrigues.

Wanneer Neres zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie kan en gaat spelen, zal nog wel even onduidelijk blijven. Ajax liet dinsdag weten dat er een berg aan papierwerk moeten worden afgehandeld voordat de tiener aan de slag kan in Nederland. Rodrigues, die analyses maakt voor het Braziliaanse ESPN  en daarnaast ook actief is als freelance scout in Brazilië, volgt alle ontwikkelingen rond de aanvaller op de voet. "Neres is een speler met unieke kwaliteiten. Het is een linksbenige speler, maar ook met zijn rechterbeen kan-ie prima uit de voeten", vertelt hij over de Ajax-aanwinst.

"Ik zou hem omschrijven als een technische speler die één-tegen-één heel sterk is. Snel, ook met de bal aan de voet. Het is geen hele sterke speler, maar je krijgt Neres echt niet zomaar van de bal. Wat mij ook opvalt is dat hij, ondanks zijn leeftijd, al vaak de goede keuzes maakt met de bal aan de voet. Natuurlijk valt er nog genoeg aan zijn spel te verbeteren. Hij moet fysiek sterker worden, misschien minder kiezen voor individuele acties en juist vaker het overzicht bewaren."

Nieuwe Neymar
"De nieuwe Neymar? Dat is overdreven, natuurlijk. Het heeft misschien ook te maken met het feit dat Neres nog niet veel wedstrijden heeft gespeeld op het hoogste niveau, dat mensen hem niet goed kennen", vervolgt Rodrigues. "Ik denk dat hij op sommige vlakken best te vergelijken is met Neymar. Explosiviteit, snelheid. Maar hoe een jonge speler zich gaat ontwikkelen, of hij inderdaad nét zo goed wordt, dat valt niet te zeggen. Nog niet. Ik ben ervan overtuigd dat Neres enorm veel potentie heeft en dat Ajax voor hem een perfecte club is. Daar kan hij nu gaan bewijzen dat hij de kwaliteiten heeft voor de Europese top." 

https://gyazo.com/fbc2babb5ae91e6d8c198cc3172fdad1

Menig fan en voetbalkenner verbaast zich over het feit dat Ajax een enorm bedrag betaalde voor een speler van negentien die nog geen tien duels op het hoogste niveau speelde. Rodrigues vindt de miljoenendeal juist logisch. "Ik weet eigenlijk wel zeker dat Ajax Neres al jarenlang op het oog heeft. Hij blinkte uit bij Brazilië onder 13 jaar, onder 15 jaar… En ook in de jeugdopleiding van São Paulo stond hij hoog aangeschreven. Natuurlijk weten ze al jarenlang héél veel van hem. Maar, en dat is logisch, zo'n grote investering neemt een risico met zich mee. Neres is geen speler die al jarenlang uitblinkt op het hoogste niveau. Stel dat Ajax één of twee jaar gewacht had met deze transfer, dan hadden grotere clubs uit Europa zich in de strijd gemengd. Ajax was dan kansloos geweest. Dit is de perfecte timing van Ajax."

Balende fans
De fans van São Paulo balen van het vertrek van Neres naar Nederland, weet de journalist. "Het gaat het al een paar jaar niet goed met de club. Met een talentvolle speler als Neres kunnen de supporters zich identificeren, zoals ze dat vroeger bijvoorbeeld met Kaka en Casemiro deden. Hij gaf ze hoop op betere tijden. Het bedrag dat Ajax wilde betalen voor Neres was simpelweg niet af te slaan, ik vermoed dat ook de fans dat snappen. Maar natuurlijk had iedereen liever gezien dat Neres eerst een aantal jaar had geschitterd in het shirt van Sao Paulo vóórdat hij naar Europa vertrok. Dat is spijtig."

Rodrigues is vooral nieuwsgierig naar de eerste schreden van Neres in Amsterdam. "Ook al is-ie jong en heeft Neres weinig ervaring op het hoogste niveau, ik denk dat hij absoluut geschikt is voor de Eredivisie. Hij heeft de technische kwaliteiten, de snelheid. Maar: hij is negentien jaar. Geef hem tijd. Ik hoop dan ook dat de fans geduld hebben. Het is normaal wanneer hij in zijn eerste wedstrijden, in zijn eerste halfjaar, niet direct uitblinkt. Elke jonge speler heeft tijd nodig om zich aan te passen. Ik geloof trouwens dat Neres zéker de kwaliteiten heeft om te verrassen en direct een impact te hebben bij Ajax."