België loopt weg met Nederlander: 'Oranje kan hem goed gebruiken, zeker nu'

België loopt weg met Nederlander: 'Oranje kan hem goed gebruiken, zeker nu'

08-02-2017 11:43
35

Ruud Vormer kan woensdagavond een prestigieuze prijs in de wacht slepen. De oud-Feyenoorder is in België genomineerd voor de Gouden Schoen, de prijs voor de beste voetballer van de Belgische competitie.

"Ruud krijgt veel respect van de Belgen", zegt oud-trainer en analist Aad de Mos in Trouw. "Hij is een typische box-to-box-middenvelder. Dat zien ze daar graag. Bij Brugge is hij de aanjager, zoals Johan Neeskens vroeger ook was. Als Ruud gaat, gaat iedereen met hem mee. Bij Feyenoord mocht hij vanwege de hiërarchie nooit vrije trappen nemen, bij Brugge is hij de nummer één."

De suggestie dat de Jupiler Pro League minder is dan de Eredivisie, gaat er bij Vormer niet in. De Mos sluit zich bij hem aan. "Vormer heeft zich, met dank aan het Belgische competitiemodel, steeds verder ontwikkeld. In België moet je er elke wedstrijd staan, in tegenstelling tot de Eredivisie, waar topclubs eenvoudig winnen van clubs in het rechterrijtje. Die weerstand heeft hem beter gemaakt."

Zelfs Oranje is volgens De Mos niet onrealistisch voor Vormer. "Omdat wij geen spelers van wereldklasse meer hebben, hebben wij andere types nodig. Ruud is een balafpakker, iemand die een tegenstander kan elimineren. Dat soort spelers kun je goed gebruiken. Zeker nu."