Feyenoorder in de slag met oude club: 'Dat ik bij Ajax weg moest, was moeilijk'

Feyenoorder in de slag met oude club: 'Dat ik bij Ajax weg moest, was moeilijk'

11-02-2017 08:42
11

Bilal Basacikoglu ziet Ajax als belangrijkste titelconcurrent voor Feyenoord. Het toeval wil dat de Turkse aanvaller in het verleden voor de Amsterdammers speelde in de jeugd.

In 2011 werd hij door sc Heerenveen opgepikt. "Dat ik bij Ajax weg moest, was wel even een moeilijk moment. Maar ik heb mijzelf niet laten kennen en ben gewoon doorgegaan met voetballen", aldus Basacikoglu in Zaman Vandaag. In 2013 brak de rappe buitenspeler door in Friesland en een jaar later haalde Feyenoord hem op, voor miljoenen. Dat plaatje zorgde voor druk en verwachtingen.

Basacikoglu kwam in zijn eerste jaar vaak in het veld als invaller en zweepte de boel op. In het tweede seizoen ging het minder. "Prestaties waren belangrijker geworden voor de spelers die er al zaten. En uiteraard ben je wel gevoelig voor de kritiek die opdoemt. (…) Door keihard te blijven werken en in mijzelf te geloven kreeg ik kansen van trainer Giovanni van Bronckhorst."

De kritieken lieten Basacikoglu niet koud. Hij werd betiteld als miskoop met te weinig rendement. "Ik heb die kritiek gehoord, maar ik heb het naast mij neergelegd", aldus de speler, die veel energie en tijd in zijn loopbaan steekt. "Nee, al dat negatieve probeer ik altijd om te zetten in iets positiefs. Ik ga nooit bij de pakken neerzitten en de trainer kan altijd een beroep op mij doen."