Koeman vertoont geen Engels 'angsthazengedrag' en durft talentengok te nemen

Koeman vertoont geen Engels 'angsthazengedrag' en durft talentengok te nemen

16-02-2017 12:30
4

Het was bijna het eerste wat Ronald Koeman bij zijn aanstelling als manager van Everton zei: groot transferbudget of niet, talenten zullen een kans krijgen als ze goed genoeg zijn. En de coach maakt die belofte meer dan waar in zijn eerste seizoen bij The Toffees.

In de Premier League is het zo normaal nog niet wat Koeman doet. Angst regeert onder managers die iedere week keihard beoordeeld worden op hun prestaties. Waar de waan van de dag regeert, is geen plek voor het ontwikkelen van talenten in het eerste elftal. Met de enorme transferbudgetten die in Engeland beschikbaar zijn is het voor veel managers een stuk verleidelijker om een 27-jarig zekerheidje te kopen dan te gokken op een tien jaar jonger talent.

Nu is het niet zo dat Koeman de miljoenen op zak houdt omdat hij alles op alles op zijn talenten zet - hij gaf in de winter alleen al 30 miljoen euro uit - maar hij biedt desondanks opvallend veel ruimte aan jonge spelers in de Premier League.


Davies & Lookman

Misschien wel het mooiste voorbeeld is de doorbraak van Tom Davies in het eerste elftal van Everton. De pas 18-jarige middenvelder mocht vorig seizoen al twee keer opdraven in de hoofdmacht, maar wordt onder Koeman serieus betrokken met elf optredens in de Premier League. Zijn spel tegen Manchester City staat de Engelse voetballiefhebber nog helder bij: in januari begon Davies in de basis tegen de topclub en was hij de beste man op het veld tijdens de 4-0 overwinning, waarin Davies zelf de derde scoorde.

Op het middenveld begint ook de 19-jarige Dominic Calvert-Lewin sinds december zijn kansen onder Koeman te grijpen, terwijl in de defensie de 20-jarige Koeman-debutant Mason Holgate al negen wedstrijden en zeven basisplaatsen op zijn naam heeft staan in de Premier League dit seizoen.

Koeman kijkt in zijn talentenjacht niet alleen naar Everton zelf, maar ook naar de transfermarkt. De grootste revelatie van de club dit seizoen samen met Davies is Ademola Lookman, die in januari voor zo'n tien miljoen euro werd opgepikt bij derdedivisionist Charlton Athletic. Een gouden vondst, want de pas 19-jarige aanvaller heeft de twee enorme stappen omhoog vol bravoure en zelfvertrouwen gezet. Bij zijn debuut tegen Manchester City scoorde hij meteen en de laatste wedstrijden is Lookman gewoon basisspeler. In één maand als tiener van de League One naar basisklant in de Premier League, dat maak je zelden mee.

Koeman gebruikt Lookman als een voorbeeld voor ieder talent dat momenteel deel uitmaakt van de jeugdopleiding van Everton. "Dit is erg bemoedigend", zei de manager deze week op een persconferentie. "De club heeft een aantal goede, jonge talenten die eraan zitten te komen en als team is dat precies wat we willen. Ademola is hét voorbeeld dat als je goed genoeg bent, je speelt. En er zullen genoeg anderen als hem zijn die ook hun kans gaan krijgen als ze hard blijven werken."

Om in de miljoenengekte van de Premier League op zo'n manier aandacht te blijven geven aan je talenten is bijzonder knap. Met de budgetten waar het Everton van eigenaar Farhad Moshiri over kan beschikken is dat zo vanzelfsprekend nog niet. Koeman wil de club iets nuttigs nalaten als hij vertrekt: geen overbetaalde clubhoppers, maar jonge talenten waar het Engelse voetbal zo'n behoefte aan heeft.