Alarmfase 1 voor Nederlands amateurvoetbal: groot deel clubs in zéér zwaar weer
Het gaat slecht met het Nederlandse amateurvoetbal. Twee derde van de clubs heeft moeite om het hoofd boven water te houden, stelt de KNVB. Volgens directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee is dat vooral te wijten aan een gebrek aan vrijwilligers.
Van der Zee luidt de noodklok in het Algemeen Dagblad. Hij ziet de kosten stijgen, de sponsorinkomsten teruglopen en clubs worden op kosten gejaagd met beknellende regels. Als voorbeeld haalt de directeur de flexwet aan. Van der Zee vindt het onbegrijpelijk dat amateurclubs daardoor wel vaste contracten met trainers moeten afsluiten. Ook is hij bang dat sportaccomodaties straks niet meer onder het lage BTW-tarief vallen.
De opmerkingen van Van der Zee komen een paar dagen na de landelijke ophef over de gebeurtenissen bij amateurvereniging Bladella. "We zien gewoon een ontwikkeling dat vrijwilligers steeds meer een vergoeding gaan vragen", reageert Van der Zee. "Het zou mooi zijn dat je die onbelast kunt geven tegen een iets hoger tarief, zodat jonge mensen een rol kunnen spelen voor de club. Anders gaan ze bij Albert Heijn werken."
Van der Zee weet een deel van de politieke partijen inmiddels aan zijn zijde. Ook premier Rutte heeft aangegeven bezorgd te zijn over de situatie. "Onze unieke Nederlandse verenigingsstructuur staat onder druk. Dit is zorgelijk, want onze sportverenigingen hebben een belangrijke maatschappelijke rol." In Nederland spelen zo'n 1,2 miljoen voetballers bij ruim 3000 verenigingen.